fbpx

Mi is az a Sakkmatyi?

Képességfejlesztő játékok 4-10 éveseknek
Izgalmas, kalandokkal és kihívásokkal teli, képességfejlesztő foglalkozás a sakktáblán.

Játék, gondolkodás, kaland

Szeretnéd, hogy a gyermeked figyelme, problémamegoldó képessége, gondolkodása játék közben fejlődne és magabiztos, leleményes fiatal válna belőle?

 

A gyerekkori nyitottságra építve ismertess meg vele a tananyagon felül egy olyan játékot, amely azon kívül, hogy izgalmas, kalandokkal és kihívásokkal teli, egymagában annyi képességet fejleszt, hogy azt felsorolni is képtelenség. De azért teszünk rá egy kísérletet! 

A sakkjáték az a csoda

amelyikből az óvodás és kisiskolás gyermekek hihetetlen kincseket nyerhetnek, hogyha megfelelő, korukhoz illő módszerekkel ismerkednek (meg) a szabályokkal és sakkelmélettel.

 

 A heti egy játékos sakk foglakozáson résztvevő gyermekek amellett, hogy a játék szabályait és elméleti alap-trükkjeit megismerik, a foglalkozások alatt 

 

  • fejlődik logikus gondolkodásuk,
  • figyelmük, türelmük,
  • kreativitásuk,
  • memóriájuk,
  • problémamegoldó képességük,
  • megtanulnak figyelni egymásra (de minimum az ellenfélre 🙂 ), megtanulják kezelni a győzelmet és a vereséget,
  • kialakul a szabály- és feladattudatuk,
  • megtanulnak kiemelkedően helyzetet értékelni, mérlegelni és döntést hozni.
  • A későbbiek folyamán céltudatosságot, rövid- és hosszú távú tervezést, kitartást, versenyszellemet, sportszerűséget tanulnak. 

 

Iskolai és óvodai szakkörök és

klubfoglalkozások

keretén belül a kezdő csoportunk 5 – 8 éves tanulói kb. 10-15 foglalkozás alatt
– megtanulják a sakkjáték összes szabályát
– végig tudnak játszani egy sakkpartit,
– a tanulást immár „haladó” szinten folytathatják.

Ezután, vagy azok a gyerekek, akik az alapokat ismerőként kerülnek a csoportba, megtanulják

– 1-2 év alatt magabiztosan beadni a mattokat,
– a legtöbb egyszerű alap-végjátékot,
– figyelni a bábuikat és leütni, amit ad az ellenfél.

 A szabályokat már ismerő gyerekeknek lehetőségük van koruknak megfelelő versenyeken is részt venni, így a versenyszabályokba, versenyszituációkba is beletanulhatnak.

A szakköröket hetente egyszer 45 percben az intézményben tartjuk.
A tanítási nap végén, ebéd után, tanulóidő előtt vagy után, ahogy az iskola programjába beilleszthető. Óvodában a gyerekek napi programját figyelembe véve alakítjuk ki az időpontot.

Akik pedig kiemelkednek a csoportból, a többieknél nagyobb érdeklődést, több elszántságot mutatnak, őket környékbeli településeken található versenyző csoportjainkba, egyesületünkbe invitáljuk, és belekóstolhatnak a „sakkversenyzői” életbe is.

Egyedi módszertannal képzett oktatóink

elvégezték a Sakktáblás Játékok módszertani tanfolyamot és a tudásanyagból vizsgát tettek.

A sakk oktatást nem alkalmi-hobbiszerűen, hanem hetente több órában, hivatásukként végzik, és rendszeres továbbképzéseken vesznek részt.

Oktatóink többnyire pedagógusok vagy más, korábban gyermekekkel foglalkozó szakemberek, általában maguk is szülők, akik a kezdő gyerekek tanításához megfelelő szintű sakktudással is rendelkeznek.

 

A sakk foglalkozások során a kicsik nyitottságára alapozva oktatóink korán lehetővé teszik, hogy megismertessük és megkedveltessük a sakkjátékot, a gondolkodást a gyerekekkel. „Sakktáblás Játékok” módszerünk segítségével már akár a 4 éves gyerekek is ismerkedhetnek a sakkfigurákkal és szabályokkal, mindeközben képességeiket is fejleszthetik. Így például a szabálytudat, a logika, az egészséges versenyszellem, problémamegoldás, kreativitás játék közben alakul. Megtanulják, hogy érdemes gondolkodni mielőtt cselekszünk, és természetesen megtanulnak odafigyelni a másikra. A Sakktáblás Játékok módszertana a játékon keresztül tanítja meg a legtöbb stratégiai ismeretet, amire alapozva később akár a versenyszerű sakkozást is el lehet kezdeni.

 

Mit találhatsz nálunk? 

Nyári Sakktáborok

Egy szerethető és fejlesztő nyári tábort keresek gyermekemnek, ahonnan az élményeit egész évben emlegetni fogja.

Online és személyes tanfolyamok

A Kolosy tér mellett és más helyszíneken, valamint online is!

Online tananyagok

Kezdj el azonnal tanulni gyerekeddel ingyenesen. Kattints ide a letölthető tanfolyamért.

Szülői játéktanfolyam

Ne izgulj! Nem kell tudni sakkozni ahhoz, hogy jókat játszhass a gyermekeddel a sakktáblán. Kattints ide a részletekért.