fbpx

Játékos közös sakktanulás otthon

Kezdőknek szóló szülő-gyerek videós sakktanfolyam

A tanfolyam segítségével magad fogod megtanítani a sakkjáték szabályait 4-8 éves gyermekednek vagy unokádnak.

Az első lépésektől a magabiztos szabályismeretig kisfiammal végigvezetünk benneteket a játékos feladatokon!

Ha tőled tanulja meg az első lépéseket, akkor ez a játék mindig az lesz neki, amit „Anyától / Apától” tanultam.

Miközben amit tanítasz neki, az olyan profi lesz, mintha egy hozzáértő sakkedző tanította volna!

 

A heti 1-2 óra közös sakkozás saját időbeosztásotok szerint

egy élményekkel teli közös program lesz, amit mindig örömmel fog várni gyermeked!

Játszol vele egyet, kipróbáljátok az első leckét, másnap reggel úgy fog kelni, hogy „Ugye ma is fogunk EGYÜTT sakkozni?”

Beleteszed a szereteted a tanításba, és ő meg viszi magával a sakkot az oviba/suliba és megmutatja barátainak a játékot, amit TŐLED tanult.

Amikor később sakkozik, akár versenyzik is, abban mindig benne lesz a kötődés feléd is: mert ez a Ti játékotok, amit most játszik. Tudom miről beszélek, mert engem is Apu tanított meg sakkozni, még ha voltak is utána más edzőim…

Nem kell hozzá előzetes sakktudás sem neked, sem gyermekednek:

Mindent megmutatok, elmagyarázok a videókon, mintha csak ott lennék veletek a gyerekszobában!

A videóban játszom egy játékot a kisfiammal, és utána felszólítalak benneteket, hogy ti is játsszatok, és utána folytassuk eggyüt! 

Felteszek egy rejtvényt Csongi fiamnak, és utána mutatok rejtvényt a Te gyermekednek is, aki ott veled együtt megmutatja a megoldást! 

A feladatlapokat, amiket a kisfiam old a videós leckékben, Neked is elküldöm, hogy a Te gyermeked is akkor és ott tudja kitölteni őket! 

Nem csupán a sakkjáték szabályait fogja megtanulni gyermeked néhány hét alatt, 

Hanem rengeteget profitál belőle az élet más területein is! 

Mert ez egy olyan játék, ami fejleszti a logikus gondolkodást, koncentrációt, memóriát, megfigyelőképességet, tervalkotást… de ezt szerintem te is sejted. Itt most mondhatnám, hogy mert ezzel felkészíted az iskolára a gyereket, vagy ha elég sokat sakkozik, akkor látványosan javulni fognak az iskolai eredményei is, amiről sok tanítványom számolt be, és kétségtelenül igaz.

De én mást mondok inkább: a SAKK AZ ÉLETRE készíti fel. A játék közben gyermeked megtanulja megoldani a problémáit, terveket alkotni, és alkalmazkodni.

Megtanul küzdeni a céljaiért. Önbizalmat nyer, hinni fog magában, sőt: „jó társaságba keveredik„. De persze csak akkor, ha megfelelő módszerekkel tanítod, bíztatod és tanítják a leendő edzői.

 

5 videós lecke bemutatott játékokkal és feladattípusokkal


Valamint nyomtatható feladatlapok minden foglalkozáshoz

Az 5 lecke mindegyike úgy épül fel, hogy egy 15-20 perces videón megmutatom kisfiammal, hogy milyen játékokkal és feladatokkal ismerhetitek meg az alapokat. A videókban Hozzátok (is) beszélek, kérlek, hogy állítsd meg a videót a megfelelő pillanatoknál, akkor és ott próbáljátok ki a mutatott játékot. Minden leckéhez tartozik egy nyomtatható feladatlap is, amit érdemes a foglalkozás előtt kinyomtatnod, hogy kitölthessétek velünk együtt az órán!

Nézz bele:

4-8 éves korosztálynak ajánlom

Szülővel vagy nagyszülővel közös feldolgozásra

Ha már iskolás a gyermeked, valószínű egy 20 perces videó számotokra egy órányi hasznos közös játék lesz, de a kedvenc játékokat lehet és érdemes többször is játszani. 

Ha még óvodás a gyermeked, akkor talán hasznosabb, ha egy-egy videót is több részletben néztek meg, dolgoztok fel, így akár 10-15 alkalom is lehet a közös tanulás. Ez így rendben is van. A kisebb gyerekeket mi is 15-20 alkalom alatt szoktuk a csoportos foglalkozásokon megtanítani sakkozni – a szabályok szintjén. 

 

Nem kell előkészület!

Csak egy sakk-készlet kell, és MÁRIS kezdhettek!

Nincs rá szükség, hogy előre megnézd a videókat, megértsd és felkészülj az órára. Csak készítsd elő a sakktáblát, és hívd a gyermeked és együtt indítsátok el a videót. Csongi fiammal és velem együtt azonnal Ti is játsszátok a játékokat. Nincsenek unalmas magyarázatok, semmi „mielőtt játszanánk” felvezető. 10 másodperc a bevezető „zene” és máris ismerkedünk a sakkbábukkal. A 2. percben már együtt „játszunk egy játékot”. És igen, játsszatok ti is! Ott, a videó előtt ülve.

Olyannyira azonnal kezdhetitek a közös tanulást, hogy amint kitöltöd a megrendelőlapot, máris az első leckéhez jutsz, és már játszhattok is. Igen, akár 2 perc múlva! És miután az első leckén, az első élményeken túl vagytok, ráérsz akkor, este elutalni a tanfolyam árát! Jól olvasod! Az első leckét még azelőtt megkapod, hogy egyetlen fillért is kifizetnél.  

Ezt tanuljátok meg a videókból!

 1. rész: Szedjünk Gombát

Ebben a leckében a bábuk nevét tanuljuk meg, és azt is, hogy hogyan mozog a sakktáblán a bástya, a futó és a vezér. Olyan játékokat mutatok meg, amikkel élmény lesz a bábuk és a lépések megismerése, és azonnal gondolkodás-fejlesztő feladatokká válik a szabályismertetés. Óvodás gyermekeddel végigjátsszva velünk minden játékot és feladatot, szedd 3 részre ezt a foglalkozást!

2. rész: Csatára!

Ebben a leckében a király és a gyalog lépésmódját tanuljuk meg és már csatázni is fogunk velük! Megtudod mire figyelj oda, amikor gyermekeddel játszol, játszva tanítod, és miképp lehet a legtöbbet megtanulni ezekből a páros játékokból.  Óvodás gyermekeddel ezt a leckét két részben dolgozzátok fel, és még egy alkalommal „csak” gyakoroljátok az eddig tanult játékokat!

3. rész: Huszáros túrák

A huszárral fogunk számos játékot és feladatot végigcsinálni ebben a leckében. A huszár egy különleges figura. Te is rá fogsz csodálkozni a matematikai meglepetésekre, a gyermeked pedig tapasztal és tapasztal… Ha óvodás a gyermeked, 2-3 alkalomra bontsátok szét ezeket a játékokat és ismételjétek a korábbiakat is! 

4. rész: Rajt és cél

Ebből a leckéből nem csak az alapállást tanulhatod meg, hanem a játék célját, a mattadást is megérted! Vagyis nem (csak) Te, hanem gyermeked is megvilágosodik ebben a kérdésben. 🙂 Ha még ovis a gyermeked, érdemes ezt a leckét is két részletben feldolgozni, és gyakorolni-gyakorolni-gyakorolni 🙂

5. rész: Varázslatos sakklépések

Az utolsó szabályokat is megtanuljuk ezen a foglalkozáson. Mikor tud a bástya ugrani? És melyik bábu képes az átváltozásra? Hogyan ültessük a gyakorlatba a megszerzett tudást? Ezt ovisoddal 2 alkalom alatt tudod jól feldolgozni, majd ideje elkezdeni igazi sakkpartikat játszani újra és újra és újra és újra! 😀

Ne kövesd el ezeket a hibákat!

Ne rontsd el a gyerek kedvét!

Sok csalódott gyermeket láttam már, aki – mikor kérdem, hogy akar-e sakkozni – máris rávágja, hogy neki ahhoz nincs érzéke, az túl bonyolult, ő azt nem érti, unalmas, stb. Ezek a gondolatok általában oda vezethetők vissza, hogy a gyermek első találkozása a sakkjátékkal nem volt egy pozitív élmény. Hogy valaki – talán a sakk rajongójaként, de – nem gyereknyelven kezdte el bemutatni a sakkjátékot. Nem tudta leegyszerűsíteni az ő szintjére, és elijesztette a játéktól a gyereket. 

Egy rossz első benyomást nagyon nehéz felülírni. Nehéz megszerezni a „második esélyt” a játék bemutatására. Kérlek, légy nagyon körültekintő, amikor be akarod mutatni kisgyermekednek a sakkjátékot. Sajnos sokszor nem csak a „laikus szülők”, hanem hobbiból/megélhetésből, de sajnos kellő pedagógiai érzék nélkül sakk oktatással foglalkozó mesterek, versenysakkozók is tudják rossz irányba indítani a gyermekeket. 

Ezzel a videósorozattal megismerheted azokat a játékokat és játékos feladatokat, amiket már kipróbáltunk többszáz 8 éven aluli kisgyermek oktatása alatt, és amikkel elértük azt, hogy a Sakkmatyi sakkiskola foglalkozásain a tanév közbeni lemorzsolódás 20% alatt van. Ez nagyon jó arány, a legtöbb sakk szakkörön 50% körüli ez az arány egyetlen tanév alatt, vagy akár több is. 

És hogy ne kövesd el azokat a hibákat, amiket sokan elkövetnek, sőt, kezdő oktató koromban én is elkövettem -, ezért összeállítottam Neked egy tanulmányt arról az 5 hibáról, amit mindenképp kerülj el, ha gyermekeddel sakkozol! Ezt is megkapod a tanfolyam mellé!

A csomag tartalma és ára

5 részes videó sorozat

1. rész: Szedjünk Gombát – egy 18 perces videó online hozzáféréssel, több órányi játékötlettel és nyomtatható feladatlapokkal. Értéke 1800 Ft

2. rész: Csatára – egy 15 perces videó online hozzáféréssel, több órányi játékötlettel és nyomtatható feladatlapokkal. Értéke 1800 Ft

3. rész: Huszáros túrák – egy 15 perces videó online hozzáféréssel, több órányi játékötlettel és nyomtatható feladatlapokkal. Értéke 1800 Ft

4. rész: Rajt és cél – egy 23 perces videó online hozzáféréssel, több órányi játékötlettel és nyomtatható feladatlapokkal. Értéke 1800 Ft

5. rész: Varázslatos sakklépések – egy 18 perces videó online hozzáféréssel, több órányi játékötlettel és nyomtatható feladatlapokkal. Értéke 1800 Ft

Akik már megrendelték

Nagyon örülök, hogy elkezdtük ezt a tanfolyamot a kislányommal. Én biztosan egész másképp csináltam volna, és tartok tőle, hogy akkor kudarcba fulladt volna a sakktanulásunk. De ezekkel a játékokkal egyértelműen a nap fénypontja, amikor apa-lánya sakk van! 🙂

Bertalan

A „gombázást” nem tudja megunni, pedig már végigértünk a tanfolyamon, de minden közös játék alkalmával kéri, hogy legyen gombaszedés is! 

Nem is gondoltam, hogy mennyi féle játékot lehet a sakktáblán játszani. Most már nekünk szokássá vált a közös sakkozás. Köszönöm az ötleteket! 

Anett

Mit adott nekem a sakk? 

Ádám Olga

sakkoktató, pedagógus

a Sakkmatyi Képességfejlesztő és

Tehetségkutató Sakkiskola alapítója, vezetője

  • Kisgyerekként szuper családi játékot, elfoglaltságot, kihívást. Még óvodás sem voltam, mikor a szabályokat tanulni kezdtem, akkor még nem sejtettem, mit ad ez nekem…
  • Tiniként a barátokat, megértő társakat, szerelmet. Az iskolatársak között nehezen találtam a helyem, de a sakkos „családban” sok barátom volt, akik hozzám hasonlóan szerették a kihívásokat, az értelmes időtöltést, és nem a tévé előtt töltötték a délutánt.
  • Később az élsport kihívásokat, kalandokat, utazásokat, külföldi túrákat, büszkeséget, önbecsülést, küzdeni tudást, célokat, vágyakat jelentett nekem. 
  • Majd gyerekkori álmomnál megmaradva a tanítás felé fordultam, ám adott volt a tudás, amivel kevesen bírnak: sakktanító lettem, majd edző, s most sakkiskola alapító, vezető.
  • A sakktáblán tanultam célokat kitűzni, tervezni, problémákat leküzdeni, mindenben az értelmet, a logikát és  megoldást keresni. És azt is, hogy sosem késő feladni. 
  • Most a járvány miatt megfordult a világ, de alkalmazkodó képességem, kreativitásom és problémamegoldásom átsegít ezeken. Szerinted ezt is a sakk adta nekem? 

Vajon a Te gyermekednek mi mindent fog adni?