fbpx

Sakkmatyi-Sakksuli kupa 

 

2023/24

Sakkmatyi – Sakksuli kupa

2023/24

Versenykiírás

Aki technikai problémába ütközik a nevezésnél, az küldje el az adatokat a nevezes@grund64.hu-ra és azt is érvényes regisztrációnak fogjuk tekinteni!

Várunk Téged is a Sakkmatyi-Sakksuli kupa versenyeire!

Hurrá! Az idei évben is lesz Sakkmatyi-Sakksuli kupa versenysorozat, mert nagyon szeretünk sakkozni és versenyezni is! 🙂

Miért érdemes részt venned?

– a versenyek motivációt adnak a sakktanulsához

– izgalmat visznek a évbe

– találkozhatsz sakkbarátaiddal

– felmérheted fejlődésedet

– és még nyerhetsz is! 🙂 Amúgy nálunk minden résztvevő nyer!

 

Olvasd el a kiírást, és nevezz mielőbb!

 

A versenysorozat célja
  •  a sakkéletbe idén bekapcsolódni kívánó gyerekeknek versenyzési-, sikerélmény-szerzési lehetőség biztosítása
  • a sportág népszerűsítése, példamutatás
  • a sakkozó gyerekek számára saját szintjüknek megfelelő fejlődési, előrelépési lehetőség biztosítása
  • sportbarátságok kialakítása
  • új sakktehetségek felfedezése
  • folyamatos versenylehetőség megteremtése minél több gyerek számára

A versenynapok kezdési időpontja:

Alapverseny mindig vasárnap 9:30. Helyszíni regisztráció 8:45 – 9:15

Dátumok: 

2023.09.24.

2023.10.14.(SZOMBAT!) 

2023.11.26.

2023.12.17.

2024.01.28.

2024.02.18.

2024.03.17.

2024.04.21.

2024.05.26. 

*A dátumokban változás más, később meghirdetésre kerülő országos szintű gyermeksakkversenyek miatt – vagy más okból –  lehetséges. Erről ezen a weboldalon teszünk ki értesítőt, valamint a korábban regisztráltakat emailen is értesítjük. A személyes versenyeket addig tartjuk meg személyesen, amíg ezt törvény nem tiltja, vagy a helyszínünk nem zár be. Ilyen esetben a személyes versenyek időpontjában online rendezzük meg a fordulókat.

A versenyek helyszíne:

GRUND64 sakkterem

Budapest, VIII. kerület Bíró Lajos u. 15.

A versenyek lebonyolítása

Négy „játékerő-kategóriában” 7 fordulós svájci rendszerben 15-15 perc játékidővel.

A személyes versenyeken a FIDE rapid szabályai szerint a sok kezdő gyermekre tekintettel azzal a változtatással, hogy az 1-2. szabálytalan lépés, ha az ellenfélnek 2 percnél több ideje van, úgy csak figyelmeztetéssel jár, a 3. szabálytalan lépés, valamint az 1-2. is, hogyha az ellenfél utolsó két percében történt, 2 perc időhozzáadást eredményez az ellenfélnek. A 4. szabálytalan lépés veszít.

A fordulók befejezés után folyamatosan indulnak. A verseny várható befejezése 15:00

 

A verseny résztvevői:

A versenyre a kezdő, a sikerélményre vágyó sakkozni szerető gyerekeket várjuk 4-15 éves korig. A részvételhez semmilyen engedély nem szükséges, csak ismerni kell a sakkjáték szabályait, benevezni az űrlapot kitöltve és befizetni a nevezési díjat. Ha még nem tudod magabiztosan a sakkjáték szabályait, tanuld meg akár 2 hónap alatt: <<BEIRATKOZÁS TANFOLYAMRA >>

Élőponttal rendelkező játékosok is indulhatnak, kizárólag a „D”, azaz „királyi oroszlánok” csoportjában maximum  1800-as, fide.org oldalon jegyzett élőpont határig.

Létszámkorlát a személyes versenyeken 60 fő. Túljelentkezés esetén a kategória első 16 nevezésénél a nevezési sorrend számít, utána előnyt éleveznek a kisebb létszámú kategóriák nevezői a „teltházasokhoz” képest. A nevezés elfogadását a verseny előtti péntek éjjel emailen visszaigazoljuk.

Személyes verseny csak abban az esetben kerül megrendezésre, ha a verseny előtt egy héttel legalább 35 fő nevezése beérkezett!

A 7 főnél kisebb létszámú csoportok egy másik kategóriával összevonásra kerülnek, de értékelve külön lesznek.

Egy versenyző az évad bármelyik versenynapján bekapcsolódhat a versenysorozatba és tetszőlegs számú versenynapon vehet részt.

A versenyzők az alábbi négy „játékerő kategóriában” indulhatnak.

Játékerő kategóriák:

A csoport „gyalogos csibék” 2017-ben és később születet gyerekek, valamint könnyített kategóriás 2015-2016-osok és az idősebb „kiesők” is. Csak standard/rapid élőpont nélküliek, kivétel a könnyített kategóriás „kiesők”.

B csoport „futó gepárdok” 2015-2016-os születésű gyerekek, valamint könnyített kategóriás 2013-2014-esek és az idősebb „kiesők” is, továbbá a „felversenyző” fiatalabb játékosok. Csak standard/rapid élőpont nélküliek, kivétel a könnyített kategóriás „kiesők”.

C csoport „vágtató huszárok” 2012-2014-as születésű gyerekek, valamint könnyített kategóriás 2010-2011-esek és az idősebb „kiesők” is, továbbá a „felversenyző” fiatalabb játékosok. Csak standard/rapid élőpont nélküliek, kivétel a könnyített kategóriás „kiesők”.

D csoport „királyi oroszlánok” 2008-2011-es születésű játékosok, valamint minden fiatalabb, aki standard/rapid kategóriában 1000-1800 közötti élőponttal rendelkezik, továbbá a „felversenyző”  fiatalabb játékosok. Indulhat minden olyan játékos, akinek standard vagy rapid élőpontja 1800 alatt van, kivétel, ha csak egyik kategóriában rendelkezik élőponttal és az 1800 fölött van.  Amennyiben a létszámkorlát nem tiltja, úgy a D csoportban játszhatnak idősebb, akár felnőtt játékosok is az élőpont-korlátot betartva.

Versenyévad-szabály: a fenti csoportbeosztást a játékos idei évadban (2023 szeptember – 2024. május) történő első nevezésekor  kell figyelembe venni. Az évad további versenyein marad a kategóriában, vagy a „korengedmény” és „felversenyzés” szabályait figyelembe véve vált csoportot. Az élőpont változásra az évad folyamán nem vagyunk tekinkettel, így aki az évad folyamán szerez élőpontot vagy akár lépi át az 1800-as határt, az is maradhat az eredeti kategóriának megfelelően a versenyben! Aki élőpontosként a D csoportban kezd, és később elveszíti az élőpontját, lehetőséget kap a következő versenyen saját korosztályában indulni, kivétel ha legutóbbi csoportjában játszva 50% fölötti eredményt ért el. Ez esetben a kiesés-feljutás szabályai irányadóak rá nézve is.

Könnyített kategóriás játékos, aki:

– Életében még soha nem játszott semmilyen sakkversenyen, vagy csak egyetlen egyszer. Ide számítanak az iskolabajnokságok, csapatversenyek, online versenyek is, stb. Nem számítanak az edzésen játszott „házibajnokságok”.  Ő az  idei első nevezésekor „könnyített kategóriás”, a születési évszáma figyelembevételével. Másodjára már az első eredménye határozza meg.

– A jelen versenyévadban a Sakkmatyi-Sakksuli kupa versenyén a mezőny utolsó 20%-ban végez a csoportjában (összesen, és nem nemek szerint), és azóta még nem játszott a versenysorozaton. A születési évszáma sem számít!

– Legutóbb a jelen versenysorozaton könnyített kategóriásként játszott és nem ért el a csoportjában többet, mint 50% (3 és fél pont 7 fordulóból).

– Könnyített kategórás részvételt kérhet idei első nevezésekor az a 2010-es születésű játékos, aki a tavalyi Sakksuli kupa versenysorozaton játszott és a legutóbbi részvételekor a C csoportban nem ért el 50%-ot, vagy a B csoportban versenyzett, és nem szerzett 6 vagy több pontot.

Kötelező könnyített kategória, „kiesés”:

Az a játékos, aki utolsó helyen végez a csoportjában „kiesik”, és kötelező könnyített kategóriásként a következő részvételétől kezdve csak az egyel könnyebb csoportban indulhat, amíg meg nem szerzi a jogot a „felversenyzésre”, vagyis nem ér el többet, mint 50%. Ha többet ér el, akkor viszont elveszti a könnyített kategóriát és feljebb lép a saját korosztályába.

Ha valaki könnyített kategóriásként végez a mezőny utolsó 20%-ában, úgy még egy kategóriát léphet lejjebb, akár kötelező jelleggel, ha utolsó.

 

Felversenyzés jogával élhet:

– amikor az évadban először versenyez, akkor bárki választhat magasabb kategóriát, azonban ha ott eléri az 50%-ot, akkor nem kérheti magát „vissza”. A felversenyzési joga kötelezettség marad.

– ha csoportjában a teljes mezőny első 20%-ban végez (20 versenyző esetén az első 4-ben), úgy kérhet „felversenyzési jogot”.

Felversenyzésre kötelezett:

– aki megnyeri a kategóiráját (összesen, és nem nemek szerint) az felversenyzésre kötelezett, azaz legközelebbi nevezésekor egy kategóirával feljebb kell játsszon.

– ha könnyített kategóriásként játszott egy csoportban, és ott több pontot szerez, mint 50%, úgy elveszti könnyített kategóiáját és feljebb lép saját korosztályába.

 

Nevezési tudnivalók:
Előnevezési határidő minden versenynap előtti péntek 16:00 óra.

A későbbi nevezés vagy helyszíni regisztráció a létszámkeret függvényében lehetséges, csak feláras.

Előnevezni a mellékelt NEVEZÉSI ŰRLAPON kell!

Nevezési díj: a verseny nevezési díja 4500 Ft/fő/ versenynap

Kedvezményes nevezési díjat fizetnek a Sakkmatyi Sakkiskola saját tanulói és az azonos családból legalább ketten nevezők. Pl. tesók, vagy szülő+gyerek: 4200 Ft/fő

Az előnevezési határidő után érkezett nevezések díja: 5100 Ft/fő kedvezmény jogosultságtól függetlenül.

A nevezési díjat kérjük átutalással fizetni a nevezés után küldött számlaszámra. A személyes versenyeken korlátozott számban lesz lehetőség készpénzes fizetésre.

Az előre befizetett nevezési díjat a verseny napján reggel 8-ig érkezett írásbeli lemondás esetén jóváírjuk vagy visszautaljuk.

Verseny napján helyszíni regisztrációra vagy befizetésre csak 9:15 percig van lehetőség. Aki ezután kerül a regisztrációs asztalhoz, az kontumált vereség után csak a második fordulótól tud bekapcsolódni az aznapi versenybe.

Kedvezményes éves bérlet: teljes versenyévadra, azaz a 9 Sakkmatyi-Sakksuli kupa alapversenyre érvényes éves bérlet ára 31.500 Ft, kedvezmény jogosultságtól függetlenül! Ami azt jelenti, hogy tavalyi áron tudtok nevezniaz egész versenysorozatra.

Az éves bérlet kiváltható a legelső versenynap előtt. 

Amennyiben egy Sakksuli kupára mégsem tudsz eljönni, a verseny napján reggel 8 óráig jelzett lemondás esetén egy általunk rendezett versenyen legfeljebb 3500 Ft értékben felhasználhatod a megmaradt bérletalkalmat.

Díjazás:

Minden versenynapon érem díjazásban részesül mind a 4 kategória legjobb 3 fiú és leány versenyzője, valamint oklevél és tárgyjutalomban részesül minden versenyző, aki végigjátszotta a versenynapot és megvárta az eredményhirdetést! A jutalmak kisebb-nagyobb tárgyi ajándékok, játékok, amiket helyezésük sorrendjében választhatnak a gyerekek.

 

 

A versenysorozat díjazása, garantált KUPA

Nálunk tényleg a részvétel a fontos, ezért GARANTÁLT kupát kap a versenysorozat végén az versenyző, aki:

– részt vett az évad mind a 9 versenynapján az összes fordulón vagy,

– részt vett legalább 7 versenynapon az alapversenyen, és másik nálunk szervezett  versenyek közül még legalább 2 versenyen (ld. versenynapok menüpont), mint például óvodások versenye vagy amatőr verseny.

– elveszti a kupához való jogát az a játékos, aki nevez, majd lemondás nélkül mégsem jelenik meg a versenyen, valamint az a játékos, aki veresenyt félbehagy (félbehagyás esetén kivetél lehet egészségügyi ok).

sakksuli kupa a kezdő gyerekek sakkversenye
Azért szeretem a Sakksuli kupát, mert mindig kapok valami apró ajándékot!
Zsófi (8 és fél)

Szeretem, hogy itt vannak könnyű ellenfelek is, meg olyan erősek is, de aztán mindig sikerül jól szerepelnem.
Peti (10 éves)