fbpx

Sakkmatyi-Sakksuli kupa

 

2021/22

Sakkmatyi -Sakksuli kupa 

2021/22

versenykiírás

Online verseny tudnivalók

A téli fordulók lebonyolítására online kerül sor. 

A “helyszín” a https://sakkmatyi.hu/sakksulikupa-online közösségi felület adja, ahonnan a közös Zoom szobákba és a megfelelő lichess.org csoportokba léphetnek be a játékosok.

A weboldal legkésőbb a verseny napjára frissül, addig az előző versenyek eredményeit, díjait lehet megtekinteni az oldalon. 

Az online versenyek technikai feltétele: stabil otthoni internetkapcsolat és megfelelő eszköz.

Lehetőleg Chrome böngésző, de főleg a Firefox ellenjavalat a lichess hibái miatt. 

Kamera- és mikrofon előnyös a közösségi programok miatt.

A kamerahasználatot kérjük a verseny alatt folyamatosan. Ettől felmentés csak írásban kérhető a verseny@sakkovi.hu címen.

A versenyzők saját nevüket a lichess nevükkel nyilvánosságra hozzák a verseny előtt, mindenki beazonosítható kell legyen. 

A versenyzők vállalják, hogy önállóan, szülők, edzők és programok maximális távoltartásával játszanak a versenyen. 

Várunk Téged is a Sakkmatyi-Sakksuli kupa versenyeire!

Hurrá! Az idei évben is lesz Sakkmatyi-Sakksuli kupa versenysorozat, mert nagyon szeretünk sakkozni és versenyezni is! 🙂

Miért érdemes részt venned?

– a versenyek motivációt adnak a sakktanulsához

– izgalmat visznek a évbe

– találkozhatsz sakkbarátaiddal

– felmérheted fejlődésedet

– és még nyerhetsz is! 🙂 Amúgy nálunk minden résztvevő nyer!

 

Olvasd el a kiírást, és nevezz mielőbb!

 

A versenysorozat célja
  •  a sakkéletbe idén bekapcsolódni kívánó gyerekeknek versenyzési-, sikerélmény-szerzési lehetőség biztosítása
  • a járványhelyzetben is bizonságos sakkversenyzés lehetőségeinek megteremtése, a sportág népszerűsítése, példamutatás
  • a sakkozó gyerekek számára saját szintjüknek megfelelő fejlődési, előrelépési lehetőség biztosítása
  • sportbarátságok kialakítása
  • új sakktehetségek felfedezése
  • folyamatos versenylehetőség megteremtése minél több gyerek számára

A versenynapok kezdési időpontja:

Mindig vasárnap 9:30. Helyszíni regisztráció 8:45 – 9:15

Dátumok*: 

2021.09.26. személyes** 

2021.10.17. személyes**

2021.11.07. személyes**

2021.12.05. online

2022.01.09. online

2022.02.20. online

2022.03.27. személyes**

2022.04.24.  személyes**

2022. 05.22. személyes**

*A dátumokban változás más, később meghirdetésre kerülő országos szintű gyermeksakkversenyek miatt – vagy más okból –  lehetséges. Erről ezen a weboldalon teszünk ki értesítőt, valamint a korábban regisztráltakat emailen is értesítjük. A személyes versenyeket addig tartjuk meg személyesen, amíg ezt törvény nem tiltja, vagy a helyszínünk nem zár be. Ilyen esetben a személyes versenyek időpontjában online rendezzük meg a fordulókat.

A versenyek lebonyolítása:

A versenyek lebonyolítása:

Négy “játékerő-kategóriában” 7 fordulós svájci rendszerben 15-15 perc játékidővel.

A személyes versenyeken a FIDE rapid szabályai szerint a sok kezdő gyermekre tekintettel azzal a változtatással, hogy az 1-2. szabálytalan lépés, ha az ellenfélnek 2 percnél több ideje van, úgy csak figyelmeztetéssel jár, a 3. szabálytalan lépés, valamint az 1-2. is, hogyha az ellenfél utolsó két percében történt, 2 perc időhozzáadást eredményez az ellenfélnek. A 4. szabálytalan lépés veszít.

A fordulók befejezés után folyamatosan indulnak. A verseny várható befejezése 15:00

Az online versenyek nem a hagyományos online versenyrendszerben zajlanak, hanem a Lichess.org felületén egy zárt csoportban, versenybírói gépi párosítással. A fordulók ilyenkor előre meghatározott időpontban kezdődnek, így a hamar végző játékosok szabadon beoszthatják az idejüket, tudnak pihenni. A verseny várható befejezése 15:00 (eredményhirdetéssel együtt)

A párosítást egy belső fórumon tesszük közzé, és a világossal játszó játékosok feladata az előre megadott időpontban kihívni az ellenfelet egy 15 perces játszmára. 

Az online verseny technikai tudnivalóiról a nevezők videós tájékozatót kapnak, valamint a verseny előtt és alatt Zoom kapcsolattal tudnak technikai segítséget igénybe venni. 

Az online verseny megnyitója és eredményhirdetése Zoom konferencián zajlik. A gyermekek, a személyes versenyhez hasonlóan választhatnak a jutalmak közül! 

Az online verseny a személyessel azonos csoportbeosztással zajlik, azzal megegyező jutalmakkal és azonos nevezési díjjal. A jutalmak postán kerülnek kiüldésre, vagy átvehetők egyeztetett időpontban Óbudán. A díjakat és a kézbesítés felmerülő költségeit a szervezők állják. A nevezési díjak a résztvevőket terhelik. 

A verseny résztvevői:

A versenyre a kezdő, a sikerélményre vágyó sakkozni szerető gyerekeket várjuk 4-15 éves korig. A részvételhez semmilyen engedély nem szükséges, csak ismerni kell a sakkjáték szabályait, benevezni az űrlapot kitöltve és befizetni a nevezési díjat. Ha még nem tudod magabiztosan a sakkjáték szabályait, tanuld meg akár 2 hónap alatt: <<BEIRATKOZÁS TANFOLYAMRA >>

Élőponttal rendelkező játékosok is indulhatnak, kizárólag a “D”, azaz “királyi oroszlánok” csoportjában maximum  1800-as, fide.org oldalon jegyzett élőpont határig.

Létszámkorlát a személyes versenyeken 70 fő. Túljelentkezés esetén a kategória első 16 nevezésénél a nevezési sorrend számít, utána előnyt éleveznek a kisebb létszámú kategóriák nevezői a “teltházasokhoz” képest. A nevezés elfogadását a verseny előtti péntek éjjel emailen visszaigazoljuk. 

Személyes verseny csak abban az esetben kerül megrendezésre, ha a verseny előtt egy héttel legalább 35 fő nevezése beérkezett!

Az online versenynapokon nincs sem alsó sem felső létszámkorlát. 

A 7 főnél kisebb létszámú csoportok egy másik kategóriával összevonásra kerülnek, de értékelve külön lesznek. 

Egy versenyző az évad bármelyik versenynapján bekapcsolódhat a versenysorozatba és tetszőlegs számú versenynapon vehet részt. 

A versenyzők az alábbi négy “játékerő kategóriában” indulhatnak. 

Játékerő kategóriák:

A csoport “gyalogos csibék” 2015-ben és később születet gyerekek, valamint könnyített kategóriás 2013-2014-esek és az idősebb “kiesők” is. Csak élőpont nélküliek, kivétel a könnyített kategóriás “kiesők”.

B csoport “futó gepárdok” 2013-2014-as születésű gyerekek, valamint könnyített kategóriás 2011-2012-esek és az idősebb “kiesők” is, továbbá a “felversenyző” fiatalabb játékosok. Csak élőpont nélküliek, kivétel a könnyített kategóriás “kiesők”.

C csoport “vágtató huszárok” 2010-2012-es születésű gyerekek, valamint könnyített kategóriás 2008-2009-esek és az idősebb “kiesők” is, továbbá a “felversenyző” fiatalabb játékosok. Csak élőpont nélküliek, kivétel a könnyített kategóriás “kiesők”.

D csoport “királyi oroszlánok” 2005-2009-as születésű játékosok, valamint minden fiatalabb, aki bármilyen kategóriában 1000-1800 közötti élőponttal rendelkezik, továbbá a “felversenyző”  fiatalabb játékosok. Amennyiben a létszámkorlát nem tiltja, úgy a D csoportban játszhatnak idősebb, akár felnőtt játékosok is az élőpont-korlátot betartva.

Versenyévad-szabály: a fenti csoportbeosztást a játékos idei évadban (2021 október 26 – 2022-május 22.) történő első nevezésekor  kell figyelembe venni. Az évad további versenyein marad a kategóriában, vagy a “korengedmény” és “felversenyzés” szabályait figyelembe véve vált csoportot. Az élőpont változásra az évad folyamán nem vagyunk tekinkettel, így aki az évad folyamán szerez élőpontot vagy akár lépi át az 1800-as határt, az is maradhat az eredeti kategóriának megfelelően a versenyben!

Könnyített kategóriás játékos, aki:

– Életében még soha nem játszott semmilyen sakkversenyen, vagy csak egyetlen egyszer. Ide számítanak az iskolabajnokságok, csapatversenyek, online versenyek is, stb. Nem számítanak az edzésen játszott “házibajnokságok”.  Ő az  idei első nevezésekor “könnyített kategóriás”, a születési évszáma figyelembevételével. Másodjára már az első eredménye határozza meg.

– A jelen versenyévadban a Sakkmatyi-Sakksuli kupa versenyén a mezőny utolsó 20%-ban végez a csoportjában (összesen, és nem nemek szerint), és azóta még nem játszott a versenysorozaton. A születési évszáma sem számít!

– Legutóbb a jelen versenysorozaton könnyített kategóriásként játszott és nem ért el a csoportjában többet, mint 50% (3 és fél pont 7 fordulóból).

– Könnyített kategórás részvételt kérhet idei első nevezésekor az a 2009-as születésű játékos, aki a tavalyi Sakksuli kupa versenysorozaton játszott és a legutóbbi részvételekor a C csoportban nem ért el 50%-ot, vagy a B csoportban versenyzett, és nem szerzett 6 vagy több pontot.

Kötelező könnyített kategória, “kiesés”:

Az a játékos, aki utolsó helyen végez a csoportjában “kiesik”, és kötelező könnyített kategóriásként a következő részvételétől kezdve csak az egyel könnyebb csoportban indulhat, amíg meg nem szerzi a jogot a “felversenyzésre”, vagyis nem ér el többet, mint 50%. Ha többet ér el, akkor viszont elveszti a könnyített kategóriát és feljebb lép a saját korosztályába.

Ha valaki könnyített kategóriásként végez a mezőny utolsó 20%-ában, úgy még egy kategóriát léphet lejjebb, akár kötelező jelleggel, ha utolsó.

 

Felversenyzés jogával élhet:

– amikor az évadban először versenyez, akkor bárki választhat magasabb kategóriát, azonban ha ott eléri az 50%-ot, akkor nem kérheti magát “vissza”. A felversenyzési joga kötelezettség marad.

– ha csoportjában a teljes mezőny első 20%-ban végez (20 versenyző esetén az első 4-ben), úgy kérhet “felversenyzési jogot”.

Felversenyzésre kötelezett:

– aki megnyeri a kategóiráját (összesen, és nem nemek szerint) az felversenyzésre kötelezett, azaz legközelebbi nevezésekor egy kategóirával feljebb kell játsszon.

– ha könnyített kategóriásként játszott egy csoportban, és ott több pontot szerez, mint 50%, úgy elveszti könnyített kategóiáját és feljebb lép saját korosztályába.

 

Nevezési tudnivalók:

Előnevezési határidő minden versenynap előtti péntek 16:00, azonban személyes verseny csak abban az esetben kerül megrendezésre, ha a verseny előtt egy héttel legalább 35 fő nevezése beérkezett! Ennél alacsonyabb előnevezői létszám esetén a versenyt online tartjuk meg. 

 

A későbbi nevezés vagy helyszíni regisztráció a létszámkeret függvényében lehetséges, csak feláras.

Előnevezni a mellékelt NEVEZÉSI ŰRLAPON kell!

Nevezési díj: a verseny nevezési díja 3900 Ft/fő/ versenynap

Kedvezményes nevezési díjat fizetnek a Sakkmatyi Sakkiskola saját tanulói: 3500 Ft/fő

A nevezési határidő után érkezett nevezések díja: 4500 Ft/fő

 A nevezési díjat kérjük átutalással fizetni a nevezés után küldött számlaszámra. A személyes versenyeken korlátozott számban lesz lehetőség készpénzes fizetésre.

 Verseny napján helyszíni regisztrációra vagy befizetésre csak 9:15 percig van lehetőség. Aki ezután kerül a regisztrációs asztalhoz, az kontumált vereség után csak a második fordulótól tud bekapcsolódni az aznapi versenybe.

 

A versenyek helyszíne:

2021.10.17 -i forduló:  XIX. kerület Széchenyi utca 3-5. (Ady Endre út és Széchenyi utca sarok)

– személyes versenyek: Bp. X. Újhegy stny. 16. (Újhegyi közösségi ház)

 – online versenynapokon a https://sakkmatyi.hu/sakksulikupaonline weboldalon lesz elérhető minden tudnivaló. A belépési tudnivalókról a résztvevőket emailen is tájékoztatjuk.

 

Díjazás:

Minden versenynapon érem díjazásban részesül mind a 4 kategória legjobb 3 fiú és leány versenyzője, valamint oklevél és tárgyjutalomban részesül minden versenyző, akik végigjátszotta a versenynapot és megvárta az eredményhirdetést! A jutalmak kisebb-nagyobb tárgyi ajándékok, játékok, amiket helyezésük sorrendjében választhatnak a gyerekek. 

Az online verseny esetén is ugyanez a díjazás érvényes. A gyerekek egy Zoom konferencia – eredményhirdetés keretében tudják a jutalmat kiválasztani, ami postázásra kerül!

Az online verseny extra kísérő kategória díjazása: 1-3. helyezett férfi és női kategória oklevél és érem díjazásban részesül. Más díjat itt nem osztunk. Ez a kategória nem számít bele a versenysorozatba.

 

 

A versenysorozat díjazása:

Nálunk tényleg a részvétel a fontos, ezért GARANTÁLT kupát kap a versenysorozat végén az versenyző, aki:

– részt vett az évad mind a 8 versenynapján az összes fordulón

– részt vett legalább 6 versenynapon, azokon a versenynapokon minden fordulón, és összegyűjtött legalább 21 pontot

– elveszti a kupához való jogát az a játékos, aki nevez, majd lemondás nélkül mégsem jelenik meg a versenyen, valamint az a játékos, aki veresenyt félbehagy (kivetél lehet egészségügyi ok).

 

Azért szeretem a Sakksuli kupát, mert mindig kapok valami apró ajándékot!

Zsófi (8 és fél)

Szeretem, hogy itt vannak könnyű ellenfelek is, meg olyan erősek is, de aztán mindig sikerül jól szerepelnem.

Peti (10 éves)