fbpx

Készíts saját
sakk készletet

Alkotópályázat 2020

óvodás és általános iskolás gyerekeknek

Eredményhirdetés 🙂

Közönségszavazás indul

Most a zsűri izzadva próbálja a kategóriák legjobbjait kiválasztani – ez piszok nehéz, mert mindegyik alkotás egy igazi gyöngyszem!

Neked lehetőséged van még egy pályázatot kiemelni, közönségdíjjal jutalmazni. Az a pályamű, ami a legtöbb LIKE -ot kapja, különdíjat nyer.
Szeretnénk minél több gyermeket ajándékozni, ezért ha a közönség legjobbja egybeesik a zsűri egyik választottjával, ami amúgy is díjat kap, a következő legtöbb szavazatot kapott művet jutalmazzuk meg!

A díjazottak és a közönség kiválasztottja oklevelet és gyerekeknek való sakkos könyvet kap ajándékba, melyet postán küldünk el.

Röviden a szavazás szabálya:
– Szavazni 2020.05.16 – 2020.05.30. között lehet.
– Csak a sima LIKE szavazatok száma számít, így szívet vagy más jelet ne tegyél, ha támogatni szeretnéd a művet.
– Hogy valódi verseny legyen belőle kérlek, néhány neked valóban tetsző alkotást kedvelj, ne az összeset – de ez nem tilos, nincs korlátozva a like.
– Az alkotó szavazhat saját munkájára és biztathatja erre ismerőseit is.
– A Sakkmatyi Képességfejlesztő és Tehetségkutató Sakkiskola oldal szavazata nem számít, de a Sakkiskola munkatársai magánemberként szavazhatnak a közönségszavazáson is.
– A gyerekek munkáját hozzászólásban dicsérheted, matricával „jutalmazhatod”, ennek bizonyára örülni fognak, de ez a versenybe nem számít.
– Az alkotó is hozzászólhat saját pályázatához, ez nem tilos.
– Tilos viszont bármilyen negatív jelzővel illetni, kritizálni a műveket. Ezek gyerekek keze munkái, amit az alkotás öröméért készítettek, így mindennemű kritika vagy bármi, ami rosszul eshet az alkotónak, jelzés nélkül törölve lesz.
(Lehet az ilyen észrevételeket privát üzenetben jelezni is)

Hivatalos eredményhirdetés június 3. szerda délután 6 órakor élőben! 🙂

Pályázat részletes tudnivalói

A feladat: készíts sakkbábukat bármiből 🙂

Fotózd le, küldd be és nyerhetsz sakkos ajándékokat!

Beküldési határidő: 2020.05.15.

Mi a pályázat célja?

Hogy a sakkjátékot kicsit köztudatba hozza, és minél több gyermek a sakkbábuk megismerésén és megalkotásán ügyködjön a következő napokban, attól függetlenül, hogy tud-e már sakkozni vagy sem… Aztán ellátogasson a weboldalunkra majd eldicsekedjen ismerőseinek a saját keze munkájával.

Ki szervezi a pályázatot?

A Sakkmatyi Képességfejlesztő és Tehetségkutató Sakkiskola – Sakkmatyi bt szervezi a pályázatot saját költségén 🙂

Milyen bábukat kell készíteni?

Legalább a 6 félre figurát keltsd életre: király, vezér, futó, bástya, huszár és gyalog. De egy teljes sakk készletet is felsorakoztathatsz! 

Miből, hogyan készüljenek a figurák?

Nos, ezt rád bízzuk. Bármiből készülhet sakk készlet. Hogy néhány alap-ötletet adjunk, hajtogathatsz papírból, megformázhatod só-liszt gyurmából, kifaraghatod fából, öntheted gipszből, de a még kreatívabb ötleteknek még jobban örülünk. És az eredetiséget értékeljük!

Ki vehet részt a pályázaton? 

Magyarországi postacímmel rendelkező gyermek 3-16 éves kor között. Mindenki egy pályaművel nevezhet. A postacím azért fontos, hogy tudjuk hova küldeni az ajándékot, ha te nyersz. Ha nem kéred az ajándékot, nem fontos 🙂

Hogyan kell beküldeni az alkotást?

A kész művet – mindegyik bábut – egy közös fotó erejéig engedd közel egymáshoz, és társasjáték figurákról lévén szó, szerintem a szájmaszk viselésétől is eltekinthetsz.  Csak fényképezd le őket és had mosolyogjanak közben! 🙂 A fényképet kell beküldened a részvételhez. Próbáld megtalálni a legelőnyösebb fotót, mert egy képet tudunk egy pályázathoz felhasználni, és a fényképed alapján fogjuk a művet megítélni, maga az alkotás nálad marad, de vigyázz rá nagyon, mert még szükséged lehet rá! Ezután regisztrálj itt az oldal alján, arra visszaigazolásul kapsz egy e-mailt, amire válaszul beküldheted a pályaművet: az alkotásodról készült sztárfotót.  

Mit nem szabad?

Nos, sokmindent nem szeretnénk megtiltani, de saját alkotásokkal kell nevezni, amik direkt erre az alkalomra készültek, vagy legalábbis nem lettek még soha sehol bemutatva. Szóval nem szeretnénk az interneten vagy máshol megtalálni a pályázatra beküldött fotót, mert fontos, hogy az a pályázó aktuálisan elkészített keze munkája legyen. Ha mégis kiderülne, hogy valaki más babérjaival dicsekszik, akkor az természetesen a versenyből való kizárással járna és csúnya kicikizéssel :/ De ilyesmire nem számítunk. Szeretnénk továbbá, hogy ne a dédapa 69 évvel ezelőtt kézzel faragott sakk készlete legyen a pályamű, hanem 9 éves Pistike saját eheti eszkábálása. Nem szeretném kizárni a pályázatból a saját gyerekeimet vagy munkatársaim gyerekeit, de ha ők nyernek, akkor abban a kategóriában biztos, hogy még egy díjat kiosztunk

Ezen kívül ne legyen a fotón semmilyen sértő vagy zavaró tartalom, és valóban a pályázat témájáról szóljon: sakkfigurák a pályázó gyermek saját alkotásában. 

Mi történik a beküldött fényképekkel és a kész alkotásokkal?

Azokat feltöltjük a Facebook oldalunkra, legkésőbb május 16-án és megindulhat rá a közönségszavazás. A szavazás lezártával is fenn maradnak az alkotások a Facebook oldalunkon, valószínűleg az idők végezetéig. Azonban a nekünk tetszőket szeretnénk megjeleníteni egy-egy weboldali posztban, vagy akár más események, pl. egy következő pályázat hirdetésekor is felbukkanna. Azonban, ha írásban kéred, a művedet töröljük a Facebook oldalunkról, és attól a pillanattól kezdve már nem tesszük be semelyik weboldalunkra vagy reklámanyagunkba. (Ezt amúgy is csak a legjobbakkal tennénk, szóval csupa büszkeség.) 
Magát az alkotást viszont el sem kérjük tőled. Maradhat nálad, viszont kérjük, hogy őrizd meg őket a pályázat végéig! Tehát még ne add el jótékonysági árverésen jó pénzt adományozva ezzel a bálnák megmentésére, és lehetőleg a kutyának se add oda, hogy azzal játsszon, mert a győztes pályaművekről lehet, hogy további fényképeket is kérünk, esetleg az alkotója büszke fotóját is örömmel közzétesszük, de ez még nem biztos.  🙂

Hol kell regisztrálni?

A lap alján kitöltöd az űrlapot, és a visszaigazoló emailre válaszul küldheted be a fotót. A részvétel ingyenes.

Milyen fotót kell készíteni?

Nincs megszabva, hogy milyen géppel, milyen felbontású képet csinálj. Szerintem egy mobillal, amatőr fotósként is lehet megfelelő fotót csinálni ehhez a pályázathoz.  Néhány javaslat: a fényképnek nagyjából az egészét a bábuk töltsék ki, nem vagyunk kíváncsiak a szoba berendezésére, vagy a háttérben uzsonnázó nagynénire; sőt érdemes egy egyszínű háttér elé ültetni a főszereplőket. Világítsd meg a bábukat, akár több oldalról is, hogy az árnyék ne vonja el a figyelmet. Igyekezz éles képet csinálni. Ha remeg a kezed, használj állványt, időzítőt… Érdemes több fotót lőni több szögből, és abból kiválasztani, hogy melyik sikerült a legjobban. Ha ezt végképp nem tudod eldönteni, elküldhetsz maximum 3 fotót egyszerre, és rám – vagy az éppen az emailt kibontó emberre bízhatod a választást, de nem vállalunk érte felelősséget, hogy nekem vagy neki sikerül a legjobbat kiválasztani.  

Milyen kategóriák vannak?

Óvodás, 6 éven aluli – ide regisztrálhat mindenki, aki még óvodás VAGY már iskolás, de 6 évesnél nem idősebb.

Alsós, 6-10 éves – ide regisztrálhat mindenki, aki még alsós VAGY már felsős, de 10 évesnél nem idősebb.

Felsős, 11-16 éves – ide regisztrálhat mindenki, aki felső tagozatos, vagy már nem általánosba jár, de 16 évesnél nem idősebb.

Hogyan lesz az értékelés, díjazás? 

A határidőre beérkezett fotókat a Sakkmatyis oktatók fogják jól megzsűrizni. És kiválasztanak kategóriánként legalább egyet, ami nagyon tetszik nekik. De ha nem tudunk ellenállni, többet is választhatunk díjazásra. Elsősorban a kreativitást, az ötletet, másodsorban a felismerhetőséget, hogy tudjuk-e melyik bábu micsoda, és csak azután a kivitelezést – hogy mennyire profi munka –  fogják értékelni. A fénykép minőségét nem értékelik, de nyilván egy jobb minőségű fotóval könnyebb belopni magad az emberek szívébe, szemébe. 
Ezen kívül közönségszavazás indul. Május 16 – 30. között lehet gyűjteni a lájkokat a direkt erre létrehozott Facebook csoportban. A közönségszavazáson nincsenek kategóriák. A legtöbb lájkot gyűjtő kép alkotója nyeri a közönségdíjat

Mik lesznek a díjak?

Sakkos könyvek, tárgyjutalmak, amiket postán küldünk el, és egy-egy elismerő oklevél 🙂 A gyerekeknek szóló sakk-könyveket, sakkos tárgyjutalmakat később bemutatjuk egy videóban. 🙂