fbpx

Közös játék, erősebb kapcsolat!

Videós tanfolyam a közös otthoni sakktanuláshoz

Ez a tanfolyam segít neked abban, hogy 4-8 éves gyermekeddel közösen ismerjétek meg a sakkjáték szabályait úgy, hogy közben közösen játszotok, élményeket gyűjtötök.

A közös játék során szerzett élményektől azon túl, hogy erősödik a kapcsolatotok, észrevétlenül még a gyermeked képességeit is fejleszted. Ha pedig nem tudsz sakkozni, akkor nemcsak a gyermekedét, hanem a saját képességeidet is.

Ha tőled tanulja meg az első lépéseket, akkor ez a játék mindig az lesz neki, amit „Anyától / Apától” tanultam.

Játszol vele egyet, kipróbáljátok az első leckét, másnap reggel úgy fog kelni, hogy „Ugye ma is fogunk EGYÜTT sakkozni?”

Beleteszed a szereteted a tanításba, és ő meg viszi magával a sakkot az oviba/suliba és megmutatja barátainak a játékot, amit TŐLED tanult.

Amikor később sakkozik, akár versenyzik is, abban mindig benne lesz a kötődés feléd is: mert ez a Ti játékotok, amit most játszik. Tudom miről beszélek, mert engem is Apu tanított meg sakkozni, még ha voltak is utána más edzőim…

És hogy miért pont a sakk legyen a közös játékotok?

Mert ez egy olyan játék, ami fejleszti a logikus gondolkodást, koncentrációt, memóriát, megfigyelőképességet, tervalkotást… de ezt szerintem te is sejted. Itt most mondhatnám, hogy mert ezzel felkészíted az iskolára a gyereket, vagy ha elég sokat sakkozik, akkor látványosan javulni fognak az iskolai eredményei is, amiről sok tanítványom számolt be, és kétségtelenül igaz.

De én mást mondok inkább: a SAKK AZ ÉLETRE készíti fel. A játék közben gyermeked megtanulja megoldani a problémáit, terveket alkotni, és alkalmazkodni.

Megtanul küzdeni a céljaiért. Önbizalmat nyer, hinni fog magában, sőt: „jó társaságba keveredik„. De persze csak akkor, ha megfelelő módszerekkel tanítod, bíztatod és tanítják a leendő edzői.

 

5 videós lecke
játékok és feladatlapok

Az 5 lecke mindegyike úgy épül fel, hogy egy 15-20 perces videón megmutatom kisfiammal, hogy milyen játékokkal és feladatokkal ismerhetitek meg az alapokat. A videókban Hozzátok (is) beszélek, kérlek, hogy állítsd meg a videót a megfelelő pillanatoknál, akkor és ott próbáljátok ki a mutatott játékot. Minden leckéhez tartozik egy nyomtatható feladatlap is, amit érdemes a foglalkozás előtt kinyomtatnod, hogy kitölthessétek velünk együtt az órán!

Nézz bele:

4-8 éves korosztálynak ajánlom

Ha már iskolás a gyermeked, valószínű egy 20 perces videó számotokra egy órányi hasznos közös játék lesz, de a kedvenc játékokat lehet és érdemes többször is játszani. 

Ha még óvodás a gyermeked, akkor talán hasznosabb, ha egy-egy videót is több részletben néztek meg, dolgoztok fel, így akár 10-15 alkalom is lehet a közös tanulás. Ez így rendben is van. A kisebb gyerekeket mi is 15-20 alkalom alatt szoktuk a csoportos foglalkozásokon megtanítani sakkozni – a szabályok szintjén. 

 

Nem kell előkészület!

Csak egy sakk-készlet kell, és MÁRIS kezdhettek!

Nincs rá szükség, hogy előre megnézd a videókat, megértsd és felkészülj az órára. Csak készítsd elő a sakktáblát, és hívd a gyermeked és együtt indítsátok el a videót. Csongi fiammal és velem együtt azonnal Ti is játsszátok a játékokat. Nincsenek unalmas magyarázatok, semmi „mielőtt játszanánk” felvezető. 10 másodperc a bevezető „zene” és máris iskmerkedünk a sakkbábukkal. A 2. percben már együtt „játsszunk egy játékot”. És igen, játsszatok ti is! Ott, a videó előtt ülve.

Olyannyira azonnal kezdhetitek a közös tanulást, hogy amint kitöltöd a megrendelőlapot, máris az első leckéhez jutsz, és már játszhattok is. Igen, akár 2 perc múlva! És miután az első leckén, az első élményeken túl vagytok, ráérsz akkor, este elutalni a tanfolyam árát! Jól olvasod! Az első leckét még azelőtt megkapod, hogy egyetlen fillért is kifizetnél.  

Ezt tanuljátok meg a videókból!

 1. rész: Szedjünk Gombát

Ebben a leckében a bábuk nevét tanuljuk meg, és azt is, hogy hogyan mozog a sakktáblán a bástya, a futó és a vezér. Olyan játékokat mutatok meg, amikkel élmény lesz a bábuk és a lépések megismerése, és azonnal gondolkodás-fejlesztő feladatokká válik a szabályismertetés. Óvodás gyermekeddel végigjátsszva velünk minden játékot és feladatot, szedd 3 részre ezt a foglalkozást!

2. rész: Csatára!

Ebben a leckében a király és a gyalog lépésmódját tanuljuk meg és már csatázni is fogunk velük! Megtudod mire figyelj oda, amikor gyermekeddel játszol, játszva tanítod, és miképp lehet a legtöbbet megtanulni ezekből a páros játékokból.  Óvodás gyermekeddel ezt a leckét két részben dolgozzátok fel, és még egy alkalommal „csak” gyakoroljátok az eddig tanult játékokat!

3. rész: Huszáros túrák

A huszárral fogunk számos játékot és feladatot végigcsinálni ebben a leckében. A huszár egy különleges figura. Te is rá fogsz csodálkozni a matematikai meglepetésekre, a gyermeked pedig tapasztal és tapasztal… Ha óvodás a gyermeked, 2-3 alkalomra bontsátok szét ezeket a játékokat és ismételjétek a korábbiakat is! 

4. rész: Rajt és cél

Ebből a leckéből nem csak az alapállást tanulhatod meg, hanem a játék célját, a mattadást is megérted! Vagyis nem (csak) Te, hanem gyermeked is megvilágosodik ebben a kérdésben. 🙂 Ha még ovis a gyermeked, érdemes ezt a leckét is két részletben feldolgozni, és gyakorolni-gyakorolni-gyakorolni 🙂

5. rész: Varázslatos sakklépések

Az utolsó szabályokat is megtanuljuk ezen a foglalkozáson. Mikor tud a bástya ugrani? És melyik bábu képes az átváltozásra? Hogyan ültessük a gyakorlatba a megszerzett tudást? Ezt ovisoddal 2 alkalom alatt tudod jól feldolgozni, majd ideje elkezdeni igazi sakkpartikat játszani újra és újra és újra és újra! 😀

Ne kövesd el ezeket a hibákat!

Ne rontsd el a gyerek kedvét!

Sok csalódott gyermeket láttam már, aki – mikor kérdem, hogy akar-e sakkozni – máris rávágja, hogy neki ahhoz nincs érzéke, az túl bonyolult, ő azt nem érti, unalmas, stb. Ezek a gondolatok általában oda vezethetők vissza, hogy a gyermek első találkozása a sakkjátékkal nem volt egy pozitív élmény. Hogy valaki – talán a sakk rajongójaként, de – nem gyereknyelven kezdte el bemutatni a sakkjátékot. Nem tudta leegyszerűsíteni az ő szintjére, és elijesztette a játéktól a gyereket. 

Egy rossz első benyomást nagyon nehéz felülírni. Nehéz megszerezni a „második esélyt” a játék bemutatására. Kérlek, légy nagyon körültekintő, amikor be akarod mutatni kisgyermekednek a sakkjátékot. Sajnos sokszor nem csak a „laikus szülők”, hanem hobbiból/megélhetésből, de sajnos kellő pedagógiai érzék nélkül sakk oktatással foglalkozó mesterek, versenysakkozók is tudják rossz irányba indítani a gyermekeket. 

Ezzel a videósorozattal megismerheted azokat a játékokat és játékos feladatokat, amiket már kipróbáltunk többszáz 8 éven aluli kisgyermek oktatása alatt, és amikkel elértük azt, hogy a Sakkmatyi sakkiskola foglalkozásain a tanév közbeni lemorzsolódás 20% alatt van. Ez nagyon jó arány, a legtöbb sakk szakkörön 50% körüli ez az arány egyetlen tanév alatt, vagy akár több is. 

És hogy ne kövesd el azokat a hibákat, amiket sokan elkövetnek, sőt, kezdő oktató koromban én is elkövettem -, ezért összeállítottam Neked egy tanulmányt arról az 5 hibáról, amit mindenképp kerülj el, ha gyermekeddel sakkozol! Ezt is megkapod a tanfolyam mellé!

A csomag tartalma és ára

5 részes videó sorozat

1. rész: Szedjünk Gombát – egy 18 perces videó online hozzáféréssel, több órányi játékötlettel és nyomtatható feladatlapokkal. Értéke 1800 Ft

2. rész: Csatára – egy 15 perces videó online hozzáféréssel, több órányi játékötlettel és nyomtatható feladatlapokkal. Értéke 1800 Ft

3. rész: Huszáros túrák – egy 15 perces videó online hozzáféréssel, több órányi játékötlettel és nyomtatható feladatlapokkal. Értéke 1800 Ft

4. rész: Rajt és cél – egy 23 perces videó online hozzáféréssel, több órányi játékötlettel és nyomtatható feladatlapokkal. Értéke 1800 Ft

5. rész: Varázslatos sakklépések – egy 18 perces videó online hozzáféréssel, több órányi játékötlettel és nyomtatható feladatlapokkal. Értéke 1800 Ft

Akik már megrendelték

Nagyon örülök, hogy elkezdtük ezt a tanfolyamot a kislányommal. Én biztosan egész másképp csináltam volna, és tartok tőle, hogy akkor kudarcba fulladt volna a sakktanulásunk. De ezekkel a játékokkal egyértelműen a nap fénypontja, amikor apa-lánya sakk van! 🙂

Bertalan

A „gombázást” nem tudja megunni, pedig már végigértünk a tanfolyamon, de minden közös játék alkalmával kéri, hogy legyen gombaszedés is! 

Nem is gondoltam, hogy mennyi féle játékot lehet a sakktáblán játszani. Most már nekünk szokássá vált a közös sakkozás. Köszönöm az ötleteket! 

Anett

Mit adott nekem a sakk? 

Ádám Olga

sakkoktató, pedagógus

a Sakkmatyi Képességfejlesztő és

Tehetségkutató Sakkiskola alapítója, vezetője

  • Kisgyerekként szuper családi játékot, elfoglaltságot, kihívást. Még óvodás sem voltam, mikor a szabályokat tanulni kezdtem, akkor még nem sejtettem, mit ad ez nekem…
  • Tiniként a barátokat, megértő társakat, szerelmet. Az iskolatársak között nehezen találtam a helyem, de a sakkos „családban” sok barátom volt, akik hozzám hasonlóan szerették a kihívásokat, az értelmes időtöltést, és nem a tévé előtt töltötték a délutánt.
  • Később az élsport kihívásokat, kalandokat, utazásokat, külföldi túrákat, büszkeséget, önbecsülést, küzdeni tudást, célokat, vágyakat jelentett nekem. 
  • Majd gyerekkori álmomnál megmaradva a tanítás felé fordultam, ám adott volt a tudás, amivel kevesen bírnak: sakktanító lettem, majd edző, s most sakkiskola alapító, vezető.
  • A sakktáblán tanultam célokat kitűzni, tervezni, problémákat leküzdeni, mindenben az értelmet, a logikát és  megoldást keresni. És azt is, hogy sosem késő feladni. 
  • Most a járvány miatt megfordult a világ, de alkalmazkodó képességem, kreativitásom és problémamegoldásom átsegít ezeken. Szerinted ezt is a sakk adta nekem? 

Vajon a Te gyermekednek mi mindent fog adni?