fbpx

Nem ma kezdtük, találkozhattál már velünk:

Médiamegjelenések 2004-től napjainkig

sakkmatyi facebook feed
sakkmatyi instagram fotók
sakkmatyi youtube csatorna sakk

A sakk az életünket játssza el

2022 augusztusában Óbudáról a Tisztviselőtelepre költözött a Sakkmatyi Sakkiskola, egy családi házat béreltek ki a Bíró Lajos utcában. Ez a bázisuk, itt és innen oktatnak, online is. A Sakkmatyi alapítójával, Ádám Olgával beszélgettünk.
Az iskola missziója, hogy a 4–16 éves korosztállyal megismertessék és megszerettessék a sakkjátékot, de nem fognak elzavarni senkit, aki idősebb.
Ádám Olga sakkiskola

Legfontosabb elem a játékokon keresztüli tanulás – Interjú Ádám Olgával

Ádám Olga keze alól több mint egy évtizede kerülnek ki azok a gyerekek, akikkel megkedveltette a sakkot. A magyar sakkban régóta probléma, hogy a legkisebbekkel ritkán foglalkoznak úgy, hogy megszeressék ezt a sportot, és mellette megfelelő képzést is kapjanak. Olga képesítése szerint is tanító, a szakértelme is megvan ehhez és igyekszik tovább fejleszteni az oktatását.

Interjú a Sakkmező Magazinban, 2020

Így, nyári szünet közeledtével nekem is, mint sok más szülőnek is az egyik keresőradarom mindig a táborok leírását, lehetőségeit kutatja. Emellett viszont az is fontos számomra, hogy ha lehet, ez társuljon valamilyen fejlesztéssel is. Ez van, hogy „egyszerű” szemléletváltás, más szemszögből megnézése egy már ismert dolognak. De olyan is van, hogy egy teljesen új helyzet.
Így figyeltem fel Ádám Olga Sakkmatyi Képességfejlesztő és Tehetségkutató Sakkiskolájára is.

Látszol blog –  „Egy portrékép, 5 kérdés” – Bartl Magdolna cikke, 2019

Fittikém Sakkmatyi Piliscsév

89.5 Music Fm

Ádám Olgával a Sakkmatyi sakkovi alapítójával talalkozott Fitti Piliscséven, ahol a gyerkőcök sakkozni is megtanították!!
 
Különleges élmény volt 2018-ban a Music FM Fittikém Ferencz József látogatása
rtl reggeli sakk mint gyógyszer sakkmatyi

Sakk a mentális betegségek ellen

Egyre gyakrabban hallunk arról, hogy egyre több gyermek szenved mentális betegségektől. A szülők a jeleket gyakran észre sem veszik, vagy egy kézlegyintéssel elintézik. Pedig a tünetek árulkodóak lehetnek. Mit tehet ilyenkor a szülő? Azok a közös szülő-gyermek tevékenységek, amelyek játékos, de mégis komolyabb agymunkát igényelnek, különösen jótékony hatással bírnak!

Az RTL reggeli meghívása igazi megtiszteltetés, 2018

Esztergomba érkezett a híres tehetségkutató verseny, ahol a fiatal sakkozók a szakma szeme láttára csillogtathatják meg tudásukat. Ádám Olga kezdeményezésére, a város, illetve a Sport Bizottság hathatós támogatásával valósulhatott meg a verseny. 

Szeretgom.hu beszámolója a 2016-os versenyünkről

Óvoda krónika
SZENT JAKAB HAVA ­ JÚLIUS

Tavasszal számomra nagyon szimpatikus e-mail érkezett az óvodai postafiókba. A
levél a sakktáblás játékrahívta fel figyelmemet. Sakkozni tudó és nem tudó óvodapedagógusoknak szóló Sakk-Ovi weboldal legújabb részét kínálta az ötletgazda
Ádám Olga. Ingyenes segítségét kínálta ahhoz, hogyan lehet óvodás korú gyermekek
életébe „belopni” a sakkot. Mint intézményvezető, azonnal megéreztem a benne rejlő
nagyszerű lehetőséget.

A 2015-ö Jászvidék, Járokszállás városi újságban számolt be  Ferenczné Laska Erika óvónő a sikeresen bevezetett programunkról. (7. oldal)

 

Magamat is le tudom ütni? 

A KÉRDÉS EGY SAKKOVIBAN teljesen helyénvaló. Olgi néni tisztázza a helyzetet, majd a két nagycsoportos elszánt csatába kezd. Ma az „en passant” lépést tanulták meg, mert bizony ilyen is van. A végén kezet fognak, mint a nagyok. A sakktanulás a reneszánszát éli.

Lengyel Gabriella riportja a Szabadföld magazinban 2015-ben jelent meg.

Fekete-fehér, sakk-matt

A másik nagyon fontos érv a Sakkmatyi módszere mellett, hogy nem hagyja magára a gyereket a sakktáblánál, hanem aktív részvételt követel tőlem/tőlünk, mint szülő(k)től. Közös játékra buzdít, amelynek során pontosan követhetem a gyerekeim fejlődését, láthatom, hogyan ügyesednek, hogyan oldják meg egyre könnyebben és leleményesebben az eléjük tárt furfangos feladatokat, problémákat.

Mom with Five blog beszámolója az otthoni sakktanfolyamról, 2015-ből

Sakkovi – Sakkmatyi Képességfejlesztő és Tehetségkutató Sakkiskola

 SAKKJÁTÉK az a CSODA, amelyikből a kisgyermekek hihetetlen kincseket nyerhetnek, hogyha megfelelő, korukhoz illő módszerekkel ismerkednek (meg) a szabályokkal és sakkelmélettel.
A heti egy játékos sakkfoglakozáson résztvevő gyermekek amellett, hogy a játék szabályait és elméleti alap-trükkjeit megismerik, a foglalkozások alatt kortársaiknál jobban fejlődik logikus gondolkodásuk, figyelmük, türelmük, kreativitásuk, memóriájuk, problémamegoldó képességük, megtanulnak figyelni egymásra (de minimum az ellenfélre 🙂 ) …
2015-ben bemutatkoztunk a Pilisianyu portálon

Van, akiről csak megmondták, hogy ő hiperaktív és nem értik, hogy ül itt már a sakktáblánál 20 perce. Mert a sakkjáték leköti. A hiperaktív gyerekeknek nagyon gyorsan pörög az agya, és ha le vannak kötve a kezük-lábuk vagy az agyuk, akkor azzal elfoglalják magukat

Sóvágó Ilona Rita cikke a Gyerekekről másképp blogon 2014-ből.

Sakk kicsiknek – Nem lehet elég korán kezdeni!

De minek ilyesmivel tömni az apróságok fejét? Bajnokot képzünk már ovis korban? Szó sincs róla! Egy óvodás sosem azért kezd el sakkozni, hogy Lékó Péter vagy Polgár Judit legyen belőle. Csupán a játék újdonsága, izgalma fogja meg. A szülő pedig – jó esetben – felismeri a sakkjátékban rejlő végtelen sok hasznos lehetőséget.

Egy cikk 2012-ből a Felelős Szülők Iskolája portálon

Országos óvodás sakkbajnokság kerületünkben: kiemelkedtek a kőbányai lányok!

Soha ilyen sok ovis gyerek egy versenyen nem ült még asztalhoz. S a kiemelkedő létszámú és színvonalú ovis mezőnyben a rendező Barcza – Sakk-Ovi csapat ígéretes játékosa Orbán Gyula János szerezte a fiú bajnoki címet, s a lányok között is holtversenyes első lett a „hazai” Sulyok Eszter, egyedül – a szintén Kőbányán sakkozó – Karácsonyi Katát engedve egy hajszállal maga elé.

 2012-ben tanítványom nyerte a fiú bajnokságot, és az ezüstérmes leány – Sulyok Eszter – is saját büszkeségem. Eszti azóta sok szép országos bajnoki eredményt begyűjtött. – beszámoló versenyünkről a Köbanya.hu portálon 

 

Először Kispesten: óvodások országos sakkbajnoksága

A sakk klub ügyvezetője és lánya, Ádám Olga is már évek óta foglalkoznak gyerekek sakkoktatásával, valamint edzőképzéssel a fővárosban. A Sakkovinak Budapesten már több mint kétszáz tagja van...

 

2009-ben nem az első ovis versenyt rendeztük, csak először tartottuk azt Kispesten! 🙂

 

Külön büszkeség, hogy a verseny akkori bajnoka, ma már  nagymester Kozák Ádám akkor még az ovis csoportunkban tanult 🙂

 

Mindentudás egyeteme - Kállai Gábor előadása Ádám Olga

Hol végződik a sakktábla?

A sakkozásról azt tartják, hogy egyszerre sport, művészet és tudomány. Mára a játék kapcsolata egyre szorosabb a számítógépekkel, az internettel, az informatika világával. Az informatika vívmányaira támaszkodva kétezer éves szellemi játékunk pedagógiai eszközként a világ számos pontján, például Indiában, Kínában, Kanadában és Ausztráliában is a reneszánszát éli. „A sakkozás nem cél, hanem eszköz!” – vallják a sakkvilág pedagógusai. De milyen képességeket sajátíthatunk el a sakkozás segítségével? Egyáltalán, milyen a sakkozói gondolkodás? Hogyan gondolkodik egy nagymester? Megkönnyítheti-e a döntéseinket a sakk világán kívül ez a gondolkodásmód?

 

Mindentudás Egyetemén tartott előadást Kállai Gábor nagymester, ennek az előadásnak egy kisfilmje rólunk szólt (21. perctől)  – 2007

 

sakkmatyi 2005 archiv

[Chess] Ovodas bajnoksag 2005.

Ovodas bajnoksag 2005.
versenykiiras

Verseny celja:
– lehetoseget adni az egeszen kicsi korosztalynak, hogy probara tegye eszet es tehetseget a sakk teren
– eldonteni ki Magyarorszag legjobban sakkozo ovodasa
– megkedveltetni a sakkversenyzest a kisgyerekekkel
– nepszerusiteni az ovodas sakkot
Verseny tamogatoja: A-Z Nemzetkozi Ovoda

2005-ben még a Facebookot sem ismertük, de az Ovis bajnokságot már megrendeztük… 🙂 Egy archív körlevél tanúskodik erről.