fbpx

Tábori tájékoztató

Sziasztok kedves Szülők!

Pár nap és kezdődik az Online táborhét!

Már úton van a csomag, vagy talán már oda is ért mindenkihez. Ha péntekig nem érkezik meg, nem kaptok róla hírt, jelezzétek nekünk.

A csomagban minden kelléket külön borítékolva találtok.

1. Van egy boríték direkt a szülőknek – kérlek, ezt ne lássa a gyermek! Őrizzük meg az izgalmakat.

 

 2. És vannak a napi borítékok, hétfő-kedd-szeda-csütörtök-péntek felirattal: ebben a napi kreatív termékek vannak.

Van benne sok papíráru, szívószál is, gyurma is, színes cezura, temprera, sőt még ragasztó is, tudjatok róla. Egyedül ollót és grafit ceruzát nem tettük bele, amire még szükség lesz a kreatív programok alatt, illetve ha festés van, akkor egy rongy vagy papírzsepi. De minden más tényleg benne van. Azt beszéljétek majd meg a gyermekkel, hogy a kreatív tevékenységeket hol végezheti, ahol nem tesz kárt a bútorban. De az élő-videós segítséget mindig kapja hozzá, kamerán keresztül felügyeljük majd az alkotást, így nem kell mellette ülnötök ezalatt sem.

3. Ezen kívül még egy feladatlapokat tartalmazó mappa van a dobozban. Azok a napi önálló sakkfeladványfejtéshez valók. Személyre szabottak, de nem lesz minden lapra szüksége a héten, nem gond, ha 1-2 oldalt akár előre megold belőle, ha máris bele szeretne vágni a sakkozásba. Tehát az egyetlen, amit odaadhattok a gyermeknek, az ez a mappa. De fontos, hogy a papírok ne keveredjenek el, maradjanak a mappában. (Oldalsorrend nem számít)

 

A következő rövid videókban megmutatom a napi szülői tennivalókat! Nem lesz sok, tényleg, de annál fontosabb!

 

Hétfő

Minden programot a sakkmatyi.hu/tabor-kapu oldalon fogtok elérni.
Ezt linkben is elküldöm. Ezt kell nyitva tartani, vagy akár ikonként kitenni a gyermek által használt eszköz „asztalára”.

Minden programra itt egy kattintással lehet belépni. Illetve, mivel legtöbb esetben a zoom program fog elindulni, ezért a felugró kérdésnél mindig engedélyezni kell a program indítását. (Első alkalommal a letöltést is)

Reggel fél 9-kor egy ismerkedő átmozgató közös programmal kezdünk. Jó lenne, ha első nap részt vennétek rajta, az ismerkedés miatt A többi napon meg meglátjuk mennyire lesz motivált a gyermek, hogy már fél 9-kor talpon legyen.

 

9-től a napi rejtvényt ismerheti meg, egy kis felvezetővel egy közös programon. De a rejtvény – felvezető nélkül a tábor oldalán elérhető marad a nap végéig. Ez egy olyan fejtörő, amit estig bármikor meg lehet oldani, és ha van kedve a család többi tagjának beszállni a fejtörésbe, akkor lehet. (Ha nincs erre kedve/ideje senkinek, akkor nem muszáj. )

Fél 10-kor van tízórai szünet, legyen mit enni/ inni, és
10-kor kezdődik a délelőtti sakkfoglalkozás, szintén a tábor-kapu oldalról lehet belépni.
A gyerekek/ tesók lehetőleg külön gépről lépjenek be, szét lesznek osztva 3-4 fős csoportokra.

A 11 óra után induló kreatív programra fog kelleni a „hétfő” feliratú boríték.

Ez a program délig tart, és utána lesz egy óra ebédszünet. Ezalatt is elérhetőek maradunk az SOS szobában.

És ebéd után lehet oldalni az önálló sakkfeladatokat, illetve ezekkel kapcsolatban lehet kérni tőlünk segítséget is.

 

2-től újra sakkedzés lesz, egy órán keresztül.
Aztán 3-tól indul a délutáni móka. Ami hétfőn egy közös zoomos program/játék lesz. Ehhez nem kell most szülői segítség.

4-fél 5– fele vége a közös „foglalkoztatásnak”, a nap többi része abszolút fakultatív.
Este 7-ig lehet bemutatni az önállóan megoldott sakkfeladatlapot és a reggel kiadott napi rejtvényt.

De 5 óra fele minden nap lesz egy sakkozási lehetőség – verseny/ szimultán vagy hasonló. Ezeket reggel elmondjuk majd. Ide nem kell kamerakapcsolat, de lesz SOS szoba, ha szükség van rá. A Lichess felületén lesz a napi sakkesemény.

Kedd: kincskeresés

 A keddi nap nagy része hasonlóan zajlik, mint a hétfő, de szükségünk van a cinkostársunk segítségére a délutáni izgalmas programhoz: kincset fognak keresni a gyerekek. De ahhoz, hogy meg is találják, a kincs és az odavezető út ott is kell legyen a helyén. Ebben kérem a segítséged.

A szülőknek szánt titkos borítékban ott van két a/4-es lap, az a „kincstérkép”.

Kérlek, a szaggatott vonalak mentén darabold fel a térképet. Az első rész a start, azt rejtsd el a cipők közé, úgy, hogy ne legyen feltűnő.

A többit pedig az első mondat mutatja, hogy hova kell tenni. Lehet összegyűrni, összehajtani, akár 2-3 darabra vágni is… Ha olyan helyszínt mutat az első mondat, ami nincs nálatok (pl nincs foteletek, de a fotel mögé kéne tenni) akkor válaszd ki a legjobban hasonlító tárgyat. (pl. kanapé, karosszék, vagy akár egy fotelt ábrázoló falikép is lehet.) Ne legyen feltűnő, kicsit keresgélni kelljen. 

Minden gyerek hasonló pályán fog végigmenni, és tudnak majd egymással beszélni, így ha valaki nem találja meg az adott rejtvényt, akkor is lesz esélye továbbmenni.

Azonban két különböző rejtvénytípus van, a gyerekek egy része az egyiket, egy része a másikat kapja meg, és ezt muszáj lesz majd összeadniuk ahhoz, hogy tovább haladjanak! 

Az utolsó állomás az “mosógép”  oda kerüljön a kincsesdoboz: az a kicsi, masnival díszített doboz, amit a szülői csomagba rejtettünk.

A Kincses-pálya délután 3 órára kell készen legyen, ekkor megkapják a gyerekek is szabályismertetést. Ideálisan a 2 órási edzés alatt rejted el a térkép-részeket, de korábban is megteheted, ha biztos vagy benne hogy nem találja meg a gyermeked idő előtt (mert nem feltűnő).

Szerda, csütörtök, péntek

 

Szerdához nem szükséges előkészülnöd, a szerda délutáni vetélkedőnk a zoomon keresztül zajlik közösen. A gyerekeknek lesznek olyan feladataik, amikhez jönni-menni kell a lakásban, esetleg tárgyakat keresniük otthon, de ezek a hétköznapi használati tárgyak lehetnek csak, nem kell semmit tenned velük!

Csütörtökön viszont „rókát vadászunk”. Ennek részeként bekészítettem egy R betűvel ellátott borítékot a szülői csomagba. Benne egyesével darabolt sakkfeladványok vannak, és néhány rókát ábrázoló papírlap. Ezeket – mindet, a rókákat is – el kell rejtened a lakás egy részén. Nem kell nagyon eltüntetned, mert elég sok van belőle csak helyezd őket különböző helyekre: polcra, asztalra, szőnyeg alól kikandikálva, kulcslyukba, cipőbe- hogy kilátszódjon, a gyerek ágyára, a bútor egy résébe. Nyugodtan hajtsd, gyűrjed, ragasszd Rád van bízva, hogy csak egy bizonyos szobát használsz ehhez a játékhoz, vagy az egész lakást, esetleg még a kertet is. (Sőt lehet, „csak a kertet” is, ha jó idő van.) Ezt az infót majd tőled kell megtudja a gyermek – hogy hol kell keresnie. A gyermek dolga lesz megkeresni ezeket, és megoldani a feladatokat. Ehhez majd kapja tőlünk az instrukciókat. 3 órára kell készen lenned vele ahhoz, hogy 3 után elkezdjük ezt a közös programot! Célszerűen a délutáni edzés idejét használd fel erre, hogy ne találja meg előbb az elrejtett feladatokat

 

Pénteken pedig csak egyetlen extra dolog van. A záróeseményünk egy házi sakkbajnokság lesz – aki még nem érett rá, annak valami más verseny-szerűség. És a végén mindenki nyerni fog! Egy kis ajándékot kap mindenki az eredményhirdetésen, ami fél 5 körül várható. Ez „az utolsó program” feliratú borítékban van. Kérlek, ezt a záróeseménykor add neki oda, vagy készítsd oda egy helyre, ahol a gyermek hozzáfér.

 

Ennyi a lényeges tudnivaló. Igyekszünk mindent úgy intézni, hogy minél kevesebb szülői segítségre legyen szükség. Folyamatos Zoom-kapcsolatban leszünk – vagyis bármikor be lehet hozzánk „csöngetnie” a gyermeknek, ha elakad, és segítünk 

Te is becsöngethetsz az SOS szobábavagy írhatsz e-mailt, sűrűn figyeljük.

 

Jó táborozást kívánok! Hamarosan kezdünk!

Hétfő reggel 8:30 – https://sakkmatyi.hu/tabor-kapu