fbpx

Neked is van egy gyereksakkal kapcsolatos kérdésed…

… amire tudom a választ.

 

Engedd, hogy segítsek!

Jó néhány kérdés, amit megkapok szinte minden nap:

 

Hol tanulhatnám meg ezt  Sakkmatyi módszertant?

Hogyan tanítsam otthon a gyermekem?

Hogy taníthatnám meg az ovisaimat, iskolás tanítványaimat?

Milyen játékokkal érdemes kezdeni? Mi jön haladó szinten? 

Márciusban lesz 4 éves, érdemes már…?

Hogyan tanítsam otthon a gyermekem?

Gyakorolnék vele, de vajon mit érdemes…?

Érdemes már elkezdenünk?

Jó az, ha úgy csináljuk, hogy… ?

Mivel motiválhatom?

Szabad legyőznöm őt?

Árt neki, ha hagyom nyerni?

Miért nem teljesít úgy a versenyen, mint az edzésen?

Miért nincs még élőpontja?

2 éve sakkozik, miért nem jönnek az eredmények?

Van értelme elindulni ezen a versenyen?

Melyik csoportot válasszam?

Hogyan párosítanak a sakkversenyen?

Mit jelent az eredményjelentőn az a 3. oszlop?

Hogy számolják az élőpontot?

Milyen gyakran érdemes versenyre menni?

Ha ugyanannyi pontjuk van, miért ő lett a… ?

Helyesen döntött a bíró a fiam kárára, amikor … ?

Mennyire szabad komolyan venni?

Vajon elfogult vagyok, ha úgy látom… ?

Van esély rá, hogy elérje…?

Hogy lesz valaki mester?

Nem késő még, hogy elkezdjük?

Hogyan segítsek neki, hogy túllendüljön ezen a szinten?

Elég a heti 2×90 perc edzés?

Mit tegyek, hogy ne stresszeljen annyira?

Hogy vegyem rá, hogy többet gyakoroljon?

Hogyan kerülhetne egy csapatba?

Stb, stb,stb

Te mit kérdeznél tőlem?

 

Csak a Te problémád

100% figyelem

Bármit kérdezhetsz!

 

Rugalmas időpont

Személyesen a Kolosy térnél, vagy Zoomon

Sakkmatyi szülői tájékoztató

Miért kérdezz engem?

Itt még én vagyok a tanuló, Apukámmal szemben

Kisgyerek korom óta a sakk körül forog az életem.

Sakkrajongó Édesapa mellett nőttem fel, aki nem csak versenyzett, de tanította is a sakkot és egy igen sikeres klubbot (Barcza Gedeon SC) is „kinevelt”, menedzselt, miközben az én sakkozói pályámat is egyengette.

Így nem csak sakktudásom gyarapodott, hanem versenyzői tapasztalataim mellett megtapasztaltam azt is, hogyan épül fel és működik, marad életben, sőt növekszik egy sakkegyesület.

Versenyzőként sem maradtam sokáig az amatőr szinten. Bár már 2 évesen megtanultam a sakklépéseket, 10 évesen lettem igazolt játékos és hamar élőpontos is. 14 évesen már korosztályom élmezőnyében az országos dobogón álltam, többszörös válogatott lettem.

Itt már tanítok, nem először! A tanítványaim azóta felnőttek, szülők lettek 🙂

 20 évesen, már aktív edzőként, és kevésbé aktív játékosként a női fide-mesteri szintig jutottam játékerőben, és meghívást kaptam a női országos bajnokságra – ahova csak az ország legjobbjait hívták.

Mivel kisgyerekkorom óta tanítónak készültem, kitartásomnak köszönhetően pedagógusi, tanítói végzettséget is szereztem. De a tapasztalatgyűjtéssel sem vártam sokáig, még az általános iskolát sem fejeztem be, amikor az első tanítványaimat versenyre kísértem.

Közben  nagyon sok tapsztalatot gyűjtöttem, voltak nehezebb és sikeresebb időszakok egyaránt.

 

Kisfiamat tanítom 🙂

Többszáz saját tanítványom volt iskolai és óvodai szakkörökön. De a versenyéletbe is több tucatnyi gyermeket csatlakoztattam be, és sokan közülük felnőtt korukig sakkoztak, minősítést, akár mesteri címet is szereztek később.

 Most is vannak fiatal, kezdő-versenyző tanítványaim, de most már az időm nagy részét a Sakkiskola menedzselése és a saját családom, gyermekeim nevelése teszi ki.

Szülőként is látom már a sakkvilágot, hiszen két nagyobb gyermekem versenyzik. Niki lányom 10 évesen országos bajnok lett. Csongi fiam pedig most kezdi csak komolyabban venni a sakkot, egyelőre a megyei bajnokságot tudta megnyerni 🙂

Ádám Olga sakkiskola

Ádám Olga, sakk oktató, pedagógus

Van tapasztalatom:

– versenyzőként

– éljátékosként, válogatottként

– csapatvezetői- szervezői téren

– edzőként, szakkörvezetőként

– pedagógusi végzettségem van

– saját, ereményes és sokak által alkalmazott módszertant dolgoztam ki a gyerekek sakkoktatására kezdő szinten, akár 4 éves kortól

– tanítottam módszertant sakkoktató kollégáknak és sakkozni nem tudó óvónőknek és szülőknek is

– szakmai – pedagógiai lektora voltam a Sakkpalota tankönyveknek

– szülő vagyok, és sakkszülő

– versenyző gyerekeket nevelek

rendezek sakkversenyeket, járatos vagyok a versenyszabályokban

 

2020-ban mindkét versenyző gyermekem KEM megye bajnoka a korosztályában!

Vajon a te kérdéseidre tudom a választ?

Most vállalom azt, hogy a 3 évtized alatt összegyűjtött tapsztalatomból átadjam neked azt, amire épp most, a mostani élethelyzetedben szükséged van.

Rengeteg kérdés és helyzet van, amikor tudok segíteni módszertanom megismertetésével, tapasztalataim megosztásával vagy csupán együtt gondolkodással.

De persze én sem tudom mindenre a választ. Ezért:

– ha előre látom a jelentkezéskor megfogalmazott kérdésedből, hogy nem az én területem, akkor ezt jelezni fogom, és nem vállalom el a konzultációt

– ha a konzultáció közben, még a vége előtt Te úgy érzed, hogy nem tudok semmi újat mondani Neked, akkor jelzed és visszautaljuk a teljes konzultációs díjat. Beszélgettünk egy jót! 🙂 

 

Mikor érdemes igénybe venni a konzultációt? 

Választ kaphatsz

a kérdésedre

Ha módszertani ötletekre van szükséged ahhoz, hogy a kisgyermekeddel elkezdj sakkozni

Ha szeretnél megerősítést vagy útbaigazítást kapni, hogy jó úton haladtok-e gyermekeddel a sakkjáték megismerésében

 Ha megakadtatok egy szinten a szabályoknál, vagy a sakkjáték logikájában, vagy a kezdő versenyző szintjén, akinek sehogy nem jön össze az érem/ a vágyott élőpont, és kéne egy „hogyan tovább”.

 Ha szeretnéd segíteni gyermeked, hogy szintet lépjen

 Ha összegyűlt pár kérdésed a sakkal/ versenyekkel kapcsolatban, és nem tudod kinek feltenni őket 

 Ha kisgyermeked vagy magad számára keresed a motivációt a következetesebb sakktanuláshoz

 De sok más kérdéssel is megkereshetsz

 

 Amire NEM ez a konzultáció

a megfelelő megoldás:

Ha szeretnél jobban megismerni egy konkrét megnyitást, vagy megérteni, megfejteni egy nehezebb kombinációt – ez nem egy sakk-szakmai konzultáció, de tudok ajánlani ilyen kérdésekhez is kollégát.

Ha ki kell dolgozni gyermeked megnyitási repertoárját – ez egy hosszabb idő, több alkalmas edzés, amihez ajánlok edzőt, de nem én vagyok szakmailag a megfelelő ember erre.

Ha sakkjátszmát elemezni szeretnél, az ellenfelek hibáit kigyűjtenéd – ehhez is inkább egy edzőt ajánlok szívesen.

Ha sakkal nem összefüggő gyereknevelési, pedagógiai- vagy pszichológiai kérdésed van – nem vagyok pszichológus, sem nevelési tanácsadó, bár nyilván mindenről (is) van véleményem, de erről beszélgessünk egy versenyen, kávé mellett, amíg a gyerekeink játszanak…

Hogyan zajlik egy konzultáció? 

A lap alján kitöltöd a megrendelési lapot.

Kiválasztod a számodra megfelelő időpont sávot, ettől függ a konzultáció ára, ugyanis ennél a szolgáltatásnál a tapasztalatom mellett elsősorban az időmet fizeted meg. A munkaidőm olcsóbb, mint a családra szánt- vagy szabadidőm. 🙂

Megrendelés leadása után át kell utalnod a részvételi díjat, és ez után egyeztetsz kollégáimmal konkrét időpontot. (Keresni fognak.)

Ha nem találtok megfelelő időpontot, a befizetett részvételi díj visszautalásra kerül. 

Ha megvan az időpont, kapsz egy kérdőívet, amit legkésőbb a megbeszélt időpont előtt 2 nappal vissza kell küldened. Ebből megismerem a helyzeteteket, a gyermeke(i)det, és a céljaitokat. Itt már részletesen leírhatod a kérdéseidet, de elegendő az is, ha csak vázlatosan írsz róla, hogy mire leszel kiváncsi. De ez alapján fel tudok készülni a konzultációnkra és minél jobban kifejted a kérdésed már előre, annál több időt tudunk a válaszra, a megoldásra szánni a konzultáción.

Ha esetleg közbejön neked valami a megbeszélt időpontra, legfeljebb 2 alkalommal lehetőséged van azt egy nappal az esemény előtt módosítani és 30 napon belül egy másik időpontot kérni – lemondani már nem lehet. 

A konzultáció kb 90 perces, de rugalmasan, attól függően, hogy mennyi kérdésed van, mennyi válaszra van szükséged 🙂 90 perc általában elég, hogy egy összefüggő témát vagy több kisebb kérdést megbeszéljünk, de nem fogok elszaladni, ha még nem jutottunk a végére. Ha azonban már két óra sem lenne elég, akkor kérj inkább egy másik időpontot a folytatásra. 

 

Aki már részt vett konzultáción

„Azért vágtam bele, mert úgy éreztem, hogy azt a kevéske időt, amit itthon a sakkozásra fordítunk, sokkal jobban is fel lehet használni. Úgy éreztem, hogy az új dolgokat sokkal jobban is meg lehetne tanítani nekik itthon. A személyes konzultációkról igazán jó technikákkal felvértezve távoztam, és azokat átültetve a gyakorlatba már teljesen más lett az otthoni sakkozásokhoz való hozzáállásunk is. Nekem is rá kellett jönni, hogyha jól akarom csinálni, akkor az a jó, ha készülök egy-egy alkalomra a gyerekekkel. A gyakorlati praktikákon túl kaptam ezektől a személyes konzultációktól egy sokkal fontosabbat. Ettől a pár órától sokkal magabiztosabb lettem. A gyerekeim is látják, hogy apától mindig lehet tanulni egy-egy jó trükköt, amit a következő versenyen is be lehet vetni. Emlékszem, mikor a nagyobbiknak akartam mutatni először az Olgától tanult módon egy megnyitási trükköt, és félúton abbahagyta. Még nekem sem ment olyan jól, nem voltam eléggé felkészült. Rosszul esett. De utána egy online partiban pont az a megnyitás jött vele szembe. És mivel nem tanulta meg, miként kell kivédeni, csúnyán kikapott. Azóta én is jobban készülök, de talán ők is türelmesebbek és látják, hogy apa is fejlődni próbál. Így annak a kevéske időnek, amit együtt töltünk otthon a sakkozással, sokkal nagyobb lett az értéke.”

Dolgos András

Úgy éreztem, hogy külső kontrollra van szükségem, egy szakemberre, aki őszintén megmondja, hogy jó úton járunk-e a sakktanulásban. Sakkszülőként hogyan tudom segíteni gyermekeimet a sakksikerekben anélkül, hogy magam is versenysakkozó lennék? Hogyan tudom megakadályozni, hogy kiégjenek ugyanakkor a sakkéhségük megmaradjon?

Olgitól 2 konzultációs megbeszélés után (az egyiken velem volt Misó fiam is) olyan személyre szabott sok útravalót és infomorzsát kaptunk, melyből egy fél évig elmazsolázunk. Az általa kidolgozott – országosan is egyedülálló – módszertan és a sok saját tapasztalat alapján bizalommal fordultam hozzá és ezt fogom tenni legközelebb is. Olgi maga is sakkszülő, három kisgyermek édesanyja, nála hitelesebb szakembert nehéz találni.

Jó szívvel ajánlom Olgi konzultációs óráit olyan családoknak, akiknél fontos az alábbi mondás: „Ne halat adj az éhezőnek, mert azzal csak egyszer lakik jól. Adj neki hálót, tanítsd meg halászni, és akkor egész életében meglesz a betevője…”

Puskásné Dr. Kisbodri Cecília

A konzultáció tisztelet-díja:

Munkanap 9:00 – 15:00 közötti kezdéssel, 

12.000 Ft/alk

Munkanap 15:00 – 18:30 közötti kezdéssel

18.000 Ft/alk

Hétvégén és ünnepnapon 9:00 – 17:00 közötti kezdéssel

24.000 Ft/alk

Helyszín: Zoomon keresztül online, vagy személyesen a II. Bécsi úton

Hossza kb.90 perc

**Kiemelt lehetőség:**

Ha a kiemelt lehetőség érdekel, emailen kérj pontos ajánlatot: info@sakkmatyi.hu 

Családi konzultáció Nálatok (bárhol Magyarországon) ~180 perc; tartalma egyénileg kialakítható; például: szintfelmérés és játék a gyermek(ek)kel, konzultáció a szülőkkel, kérdések megbeszélése, egyéni edzésterv összeállítása

99.000 Ft

+ 100 Ft/km (csak egy irányba kell számolni, indulás Piliscsévről)

vagy Pedagógusok számára módszertani tanfolyam (bárhol Magyarországon, vagy akár online kapcsolattal, óvodák és általános iskolák részére)  ~180 perc; tartalma: játékos módszertani képzés * – alapozó –  az intézmény pedagógusai számára (max. 20 fő), ajándék feladatlap-csomaggal  99.000 Ft + 100 Ft/km (csak egy irányba kell számolni, indulás Piliscsévről)

* A teljes kezdő módszertan megismeréséhez 3 alkalom szükséges; haladó tananyaggal együtt 6 alkalom, de egyetlen alkalommal is hónapokra elegendő fejlesztő játékötletet, módszertani szemléletet lehet megtanulni, így nem szükséges feltétlenül a teljes módszertant megismerni.

Ha a kiemelt lehetőség érdekel, emailen kérj pontos ajánlatot: info@sakkmatyi.hu 

 

 

„Segíteni fogok” – GARANCIA

 

 Rengeteg kérdés és helyzet van, amikor tudok segíteni módszertanom megismertetésével, tapasztalataim megosztásával vagy csupán együtt gondolkodással.

De persze én sem tudom mindenre a választ. Ezért:

– ha előre látom a jelentkezéskor megfogalmazott kérdésedből, hogy nem az én területem, akkor ezt jelezni fogom, és nem vállalom el a konzultációt

– ha a konzultáció közben, még a vége előtt Te úgy érzed, hogy nem tudok semmi újat mondani Neked, akkor kérlek szakítsd meg a konzultációt és, csak annyit mondj:”Köszönöm a beszélgetést, de úgy érzem nem jutattam előre/nem kaptam úgy információkat”, és visszautaljuk a teljes konzultációs díjat. Beszélgettünk egy jót! 🙂

 

Jelentkezés konzultációra

Konzultáció
Ádám Olgával
Megrendelőlap
A rendelés leadása után emialt kapsz az átutalás elindításához.