fbpx

Sakkmatyi-Sakksuli kupa

 

2022 NYÁRI SOROZAT

Sakkmatyi -Sakksuli kupa

2022 nyári sorozat
versenykiírás

Várunk Téged is a Sakkmatyi-Sakksuli kupa nyári versenysorozatára!

 

Miért érdemes részt venned?

– a versenyek motivációt adnak a sakktanuláshoz

– izgalmat visznek a nyári időszakba

– találkozhatsz sakkbarátaiddal

– felmérheted fejlődésedet

– és még nyerhetsz is! 🙂 Amúgy nálunk minden résztvevő nyer!

 

Olvasd el a kiírást, és nevezz mielőbb!

A versenysorozat célja
  •  a sakkéletbe idén bekapcsolódni kívánó gyerekeknek versenyzési-, sikerélmény-szerzési lehetőség biztosítása
  • a nyári szünet-időszakban is hasznos és színvonalas gyakorlási versenyzési lehetőséget biztosítani az amatőr sakkozó gyerekeknek
  • sakkozó gyerekek számára saját szintjüknek megfelelő fejlődési, előrelépési lehetőség biztosítása
  • sportbarátságok kialakítása
  • új sakktehetségek felfedezése
  • folyamatos versenylehetőség megteremtése minél több gyerek számára
A versenynapok kezdési időpontja:

Mindig vasárnap 9:30. Helyszíni regisztráció 8:45 – 9:15

Dátumok*: 

2022.07.03.

2022.07.17.

2022.08.21.

A dátumokban változtatás jogát fenntartjuk

A versenyek lebonyolítása

A versenyek lebonyolítása:

Négy “játékerő-kategóriában” 7 fordulós svájci rendszerben 15-15 perc játékidővel.

A versenyeken a FIDE rapid szabályai szerint a sok kezdő gyermekre tekintettel azzal a változtatással, hogy az 1-2. szabálytalan lépés, ha az ellenfélnek 2 percnél több ideje van, úgy csak figyelmeztetéssel jár, a 3. szabálytalan lépés, valamint az 1-2. is, hogyha az ellenfél utolsó két percében történt, 2 perc időhozzáadást eredményez az ellenfélnek. A 4. szabálytalan lépés veszít.

A fordulók befejezés után folyamatosan indulnak. A verseny várható befejezése 15:00

A versenynapok önálló egyéni versenyek. 

A versenysorozat egyénileg és csapatban is értékelésre kerül.  A cél a rendszeres részvétel minél több csapattaggal! Részletek a díjazás és csapatértékelés menüpontokban. 

 

Résztvevők

A versenyre a kezdő, a sikerélményre vágyó sakkozni szerető gyerekeket várjuk 4-15 éves korig. A részvételhez semmilyen engedély nem szükséges, csak ismerni kell a sakkjáték szabályait, benevezni az űrlapot kitöltve és befizetni a nevezési díjat. Ha még nem tudod magabiztosan a sakkjáték szabályait, tanuld meg – nyáron  akár 2 hét alatt: <<BEIRATKOZÁS TANFOLYAMRA >>

Élőponttal rendelkező játékosok is indulhatnak, kizárólag a “D”, azaz “királyi oroszlánok” csoportjában maximum  1800-as, fide.com oldalon jegyzett élőpont határig.

A 7 főnél kisebb létszámú csoportok egy másik kategóriával összevonásra kerülnek, de értékelve külön lesznek.

Egy versenyző a nyár bármelyik versenynapján bekapcsolódhat a versenysorozatba és tetszőlegs számú versenynapon vehet részt.

A versenyzők az alábbi négy “játékerő kategóriában” indulhatnak.

Játékerő kategóriák

A csoport “gyalogos csibék” 2015-ben és később születet gyerekek, valamint könnyített kategóriás 2013-2014-esek és az idősebb “kiesők” is. Csak élőpont nélküliek, kivétel a könnyített kategóriás “kiesők”. A nyári versenyen itt indulhatnak azok a játékosok, akik a 2021-22-es Sakksuli kupa évadot a kiírás szerint “A” csoportban folytatnák!

B csoport “futó gepárdok” 2013-2014-as születésű gyerekek, valamint könnyített kategóriás 2011-2012-esek és az idősebb “kiesők” is, továbbá a “felversenyző” fiatalabb játékosok. Csak élőpont nélküliek, kivétel a könnyített kategóriás “kiesők”. A nyári versenyen itt indulhatnak azok a játékosok, akik a 2021-22-es Sakksuli kupa évadot a kiírás szerint “B” csoportban folytatnák!

C csoport “vágtató huszárok” 2010-2012-es születésű gyerekek, valamint könnyített kategóriás 2008-2009-esek és az idősebb “kiesők” is, továbbá a “felversenyző” fiatalabb játékosok. Csak élőpont nélküliek, kivétel a könnyített kategóriás “kiesők”. A nyári versenyen itt indulhatnak azok a játékosok, akik a 2021-22-es Sakksuli kupa évadot a kiírás szerint “C” csoportban folytatnák!

D csoport “királyi oroszlánok” 2005-2009-as születésű játékosok, valamint minden fiatalabb, aki bármilyen kategóriában 1000-1800 közötti élőponttal rendelkezik, továbbá a “felversenyző”  fiatalabb játékosok. Amennyiben a létszámkorlát nem tiltja, úgy a D csoportban játszhatnak idősebb, akár felnőtt játékosok is az élőpont-korlátot betartva. A nyári versenyen itt indulhatnak azok a játékosok, akik a 2021-22-es Sakksuli kupa évadot a kiírás szerint “D” csoportban folytatnák!

Versenyévad-szabály: a fenti csoportbeosztást a játékos idei sorozatban történő első nevezésekor  kell figyelembe venni. A sorozat további versenyein marad a kategóriában, vagy a “korengedmény” és “felversenyzés” szabályait figyelembe véve vált csoportot. Az élőpont változásra az évad folyamán nem vagyunk tekinkettel, így aki az évad folyamán szerez élőpontot vagy akár lépi át az 1800-as határt, az is maradhat az eredeti kategóriának megfelelően a versenyben!

Könnyített kategóriás játékos, aki:

– Életében még soha nem játszott semmilyen sakkversenyen, vagy csak egyetlen egyszer. Ide számítanak az iskolabajnokságok, csapatversenyek, online versenyek is, stb. Nem számítanak az edzésen játszott “házibajnokságok”.  Ő az  idei első nevezésekor “könnyített kategóriás”, a születési évszáma figyelembevételével. Másodjára már az első eredménye határozza meg.

– A jelen versenyévadban a Sakkmatyi-Sakksuli kupa versenyén a mezőny utolsó 20%-ban végez a csoportjában (összesen, és nem nemek szerint), és azóta még nem játszott a versenysorozaton. A születési évszáma sem számít!

– Legutóbb a jelen versenysorozaton könnyített kategóriásként játszott és nem ért el a csoportjában többet, mint 50% (3 és fél pont 7 fordulóból).

– Könnyített kategórás részvételt kérhet idei első nevezésekor az a 2009-as születésű játékos, aki a tavalyi Sakksuli kupa versenysorozaton játszott és a legutóbbi részvételekor a C csoportban nem ért el 50%-ot, vagy a B csoportban versenyzett, és nem szerzett 6 vagy több pontot.

Kötelező könnyített kategória, “kiesés”:

Az a játékos, aki utolsó helyen végez a csoportjában “kiesik”, és kötelező könnyített kategóriásként a következő részvételétől kezdve csak az egyel könnyebb csoportban indulhat, amíg meg nem szerzi a jogot a “felversenyzésre”, vagyis nem ér el többet, mint 50%. Ha többet ér el, akkor viszont elveszti a könnyített kategóriát és feljebb lép a saját korosztályába.

Ha valaki könnyített kategóriásként végez a mezőny utolsó 20%-ában, úgy még egy kategóriát léphet lejjebb, akár kötelező jelleggel, ha utolsó.

 

Felversenyzés jogával élhet:

– amikor az évadban először versenyez, akkor bárki választhat magasabb kategóriát, azonban ha ott eléri az 50%-ot, akkor nem kérheti magát “vissza”. A felversenyzési joga kötelezettség marad.

– ha csoportjában a teljes mezőny első 20%-ban végez (20 versenyző esetén az első 4-ben), úgy kérhet “felversenyzési jogot”.

Felversenyzésre kötelezett:

– aki megnyeri a kategóiráját (összesen, és nem nemek szerint) az felversenyzésre kötelezett, azaz legközelebbi nevezésekor egy kategóirával feljebb kell játsszon.

– ha könnyített kategóriásként játszott egy csoportban, és ott több pontot szerez, mint 50%, úgy elveszti könnyített kategóiáját és feljebb lép saját korosztályába.

 

Nevezési tudnivalók

Előnevezési határidő minden versenynap előtti péntek 16:00.

 

A későbbi nevezés vagy helyszíni regisztráció a létszámkeret függvényében lehetséges, csak feláras.

Előnevezni a mellékelt NEVEZÉSI ŰRLAPON kell!

Nevezési díj: a verseny nevezési díja 3900 Ft/fő/ versenynap

Kedvezményes nevezési díjat fizetnek a Sakkmatyi Sakkiskola saját tanulói, és a nagycsaládosok, ha legalább 2 testvér nevez: 3500 Ft/fő

A nevezési határidő után érkezett nevezések díja: 4500 Ft/fő, ez esetben kedvezmény nincs.

A nevezési díjat kérjük átutalással fizetni a nevezés után küldött számlaszámra. 

Verseny napján helyszíni regisztrációra vagy befizetésre csak 9:15 percig van lehetőség. Aki ezután kerül a regisztrációs asztalhoz, az kontumált vereség után csak a második fordulótól tud bekapcsolódni az aznapi versenybe.

 

Versenyek helyszíne

Budapest, X. Újhegy stny. 16. (Újhegyi közösségi ház)

 

Díjazás

Minden versenynapon:

érem díjazásban részesül mind a 4 kategória legjobb 3 fiú és leány versenyzője, valamint oklevél és tárgyjutalomban részesül minden versenyző, akik végigjátszotta a versenynapot és megvárta az eredményhirdetést! A jutalmak kisebb-nagyobb tárgyi ajándékok, játékok, amiket helyezésük sorrendjében választhatnak a gyerekek.

 

A versenysorozat díjazása:

Nálunk tényleg a részvétel a fontos, ezért GARANTÁLT kupát kap a versenysorozat végén az versenyző, aki részt vett a sorozat mind a 3 versenyén, és azt végig is játszotta! 

Csapatértékelés

A 3 állomásos versenysorozaton a legtöbb pontot gyűjtő csapat kupát és ajándékcsomagot nyer!

Gyertek minél többen, hiszen a csapatversenybe akár 10 játékos is gyűjtheti a pontokat 3 versenyen keresztül. 

Csapatot alkothatnak egy egyesületbe vagy egy iskolába járó játékosok. Az egyesületi csapatba felvehetők a csapathoz igazolt vagy vendégjátékosi engedéllyel rendelkező játékosok, valamint igazolással nem rendelkező amatőrök. Iskolai csapatokba csak az adott iskola tanulói csatlakozhatnak.

A csapatok névsorát a versenyen az első forduló végéig kell leadni. Az egyes versenynapokon a megkezdett lista bővíthető tetszőleges számú játékossal, de egy csapathoz beosorolt játékos már nem válthat csapatot a sorozat alatt.

A versenysorozat végén a csapat 10 legtöbb pontot gyűjtő játékosát vesszük figyelembe, ez alapján a 3 versenynapon legtöbb pontot gyűjtött csapat nyeri a különdíjat.

sakksuli kupa a kezdő gyerekek sakkversenye

Azért szeretem a Sakksuli kupát, mert mindig kapok valami apró ajándékot!

Zsófi (8 és fél)

Szeretem, hogy itt vannak könnyű ellenfelek is, meg olyan erősek is, de aztán mindig sikerül jól szerepelnem.

Peti (10 éves)