SAKKMATYI

KÉPESSÉGFEJLESZTŐ ÉS TEHETSÉGKUTATÓ SAKKISKOLA

Sakkmatyi Bt - telefon: 20/544-7776 e-mail: info@sakkmatyi.huA Sakk-Ovi Story 3. rész
avagy miért tornázunk a sakk órán??

"Most mindenki guggoljon le a sarokba, és tegye a kezét a feje tetejére!"
Viccesen hangzik, de ez volt az első eredményes fegyelmezési módszerem az iskolai sakk szakkörön. Az amúgy szanaszét rohangáló gyerekeket ezzel a mondattal sikerült egy néhány másodperc erejéig rávennem, hogy egyszerre, egy időben odafigyeljenek rám. És ha akkor, abban a pillanatban ügyes voltam és határozott, akkor el tudtam mondani, hogy mi lesz a következő feladat.

Egyszerűen muszáj volt fejlődnöm, és muszáj volt kreatívnak lennem, mert a sokak által alkalmazott "olyan hangosan kiabálok, hogy szégyellje össze magát, hogy egyszercsak összeszégyelli" módszert egyszerűen nem bírták a hangszálaim. Persze azt nem mondom, hogy nem kiabáltam rá a gyerekekre, mert van az állapot, amikor úgy, de úgy kihoznak a sodromból, hogy automatikusan sikerül fölhangosítani annyira, hogy bármelyik gyerekricsajt túlkiabálom ... de egyrészt utána garantált egy hét hangszalaggyulladásnak becézett némasági fogadalom, másrészt nem érzem tőle jól magam. Úgy gondolom - és ezt már akkor is úgy gondoltam - hogy a gyerekek a sakk szakköre játszani jönnek, és nem katonás rendet tanulni bármi áron. És én azt szerettem volna elérni, hogy úgy figyeljenek rám, hogy azt közben örömmel és önszántukból teszik.

Nos, erre az első eredmény ez a tornagyakorlat volt: "Gyorsan guggoljatok le a sarokba, és tegyétek a kezeteket a fejetekre."
Mit gondolsz, mi történt, amikor ezt mondtam egy éppen 100 felé figyelő és szaladó 12 fős gyerekcsoportnak?

Nos elárulom. A fele meg sem hallotta.

Viszont a gyerekek másik fele igen, és tetszett nekik az ötlet, ezért a sarokba szaladtak, leguggoltak és kíváncsian várták mi lesz most. Na vajon mi lett? A többi, eddig rám sem hederítő gézengúz meglepetten nézett a sarokban guggoló társaira, majd értelmezvén, hogy most ez a játék, odamentek és leguggoltak ők is!

És heuréka! Az összes gyerek ott guggol egyszerre, és kíváncsian rám figyel, hogy mi lesz most! És ehhez nem kellett kiabálnom, sem asztalt csapkodnom. Szuper. :)

Kicsit ugyan nyakatekert a módszer, de bármekkora gyerekkáoszt megold :) Viszont levonva a tapasztalatokat ezt a "trükköt" fokozatosan beépítettem a sakk oktatási módszerembe. Persze a fegyelmezés részébe.

Figyelj, a tanulság így hangzik:

"A fegyelem fenntartásához folyamatosan építs be a foglalkozásba egy-egy közös, egymásról leutánozható mozdulatot! Így elkerülheted a kiabálást."


Hogy néz ez ki a gyakorlatban ma?
Mielőtt elkezdek pl. egy "gombaszedős" játékot, azt mondom a gyerekeknek: "Most mindenki tegye mind a két kezét a térdére, és mereven nézzen a tábla közepére, mert csak úgy nőnek a gombák!"

Vagy a kikeresős játék minden második mondata tudatosan így hangzik: "Mindenki tegye a háta mögé mind a két kezét, és... "


Aztán a következő nagyon pozitív élményem az volt, amikor a haladó csoportom életében először végigdolgozta a 45 perces órát tökéletes lelkesedéssel és fegyelemben.
A siker oka annyira egyszerű volt, hogy tulajdonképpen szégyellem, hogy másfél év kellett, mire erre rájöttem.
Azért ment az óra pörgősen és fegyelmezetten, mert....

... a következő részben leírom, de addig is várom a tippeket Facebook hozzászólásban. Mi lehet a kezdő oktatónak az az egyszerű eszköze, amivel a sakk iránt amúgy érdeklődő gyerekek óráját egyszerűen pörgőssé, hasznossá és eredményessé lehet tenni?

SZÓLJ HOZZÁ ITT!


AZ ELŐZŐ RÉSZHEZ KATTINTS IDE!


Ádám Olga saját tollából, saját élettörténete alapján

Ha szeretnél értesítést kapni róla, amikor egy új bejegyzés megjelenik, akkor íratkozz fel a GYEREKSAKK HÍRLEVELEMRE itt:

Email*

Név*A szöveg kimásolása és terjesztése a szerző engedélye nélkül - még forrásmegjelöléssel is - tilos!
Ajánlani, Facebookon megosztani a címsorban látható link kimásolásával lehetséges és engedélyezett. Ha másolásra, publikálásra stb. engedélyt szeretnél kérni, írj: info@sakkovi.hu